Konsten på Riche

Riche är ett levande galleri och vi älskar konst och konstnärer. Det har alltid härjat kreativa personligheter i våra lokaler och redan på Tore Wretmans tid började vi hänga deras konst på våra väggar. Idag kan du uppleva såväl vår permanenta samling som utställningar från kontemporära konstnärer som ställer ut hos oss. Verken från de tillfälliga utställningarna är till salu och kan köpas på plats.

Allt är inte alltid vad du förväntar dig och det du förväntar dig är inte alltid det du egentligen vill se. Riche är ett levande galleri som måste upplevas.

preview image
Konstnär: Klara KristalovaMedia: MåleriDatum: 2022

Klara Kristalova på Teatergrillen.

Med titlar som Up in Smoke, In Full Bloom, Uggla, Mistress och Stjärnan kryper sig Klaras värld in på Teatergrillen. Klara visar stengods skulpturer, målningar, teckningar och grafik i Teatergrillens matsal och Bar. Vissa verk smyger sig in i fönsternischer, men andra hängs på väggar för att påminna om Klaras briljanta målningar och teckningar som ibland inte fått lika mycket uppmärksamhet som hennes skulpturer (på Kungl. Konsthögskolan. gick hon grafiklinjen).
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
preview image
Konstnär: FarvashMedia: MåleriDatum: 2022

Farvash – SAD FLAG, HAPPY CASH

Vem får göra pengar, vem får rita pengar, vem får ha pengar och vilka material är värda pengar? Farvash har tidigare arbetat inom sedelindustrin med att utveckla högsäkerhetseffekter och hologram. Under tiden ställde hon sig dessa frågeställningar och funderade även på vilka privilegium hon själv satt på, vad hon kunde göra där och inte göra där i relation till ifall hon hade växt upp i Iran, under sanktioner så skulle inget av den kunskapen vara tillgänglig. På vilket sätt drabbar sanktioner den enskilda medborgaren? Vem har kontrollen i relation till pengar?
preview image
Konstnär: Martin GustavssonMedia: MåleriDatum: 2022

Martin Gustavsson – Frukternas Estetik i en Bar – på Teatergrillen

"Frukternas Estetik i en Bar" Vindruvor och blommor samt porträtt av en ung man i olika tillstånd av berusning, kanske av lust, kanske vin eller sång, kanske av helt andra anledningar. Dessa målningar bildar stommen i den utställning som visas på Teatergrillen februari till april. Martin Gustavsson är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Middlesex University, London och har ställt ut i Sverige och internationellt sedan 1990-talet. Han bor och är verksam i London och Stockholm.
preview image
Konstnär: Ester ErikssonMedia: MåleriDatum: 2022

Soloutställning med Ester Eriksson i Lilla Baren på Restaurang Riche.

Ester Eriksson (f,1987) använder sin praktik för att visa upp sitt eget perspektiv på samhället och vardagen. Ester Eriksson har studerat på Serieskolan i Malmö och Gerlesborgsskolan i Stockholm. År 2021 tog hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Ester Eriksson arbetar med en rad olika uttrycksmedel som teckning, måleri och skulptur. En praktik som konstnären själv beskriver som ”en enda stor impuls”, där det ena leder till det andra. Utgångspunkten för Eriksson arbete har länge varit att gräva där hon står, och med ett stort intresse för det självbiografiska, psykologi och drömbilder försöker Eriksson att skapa världar där hon kan vara helt fri.
preview image
Konstnär: Amanda LundqwistMedia: MåleriDatum: 2021

Sheila Amanda Lundqwist, Self Love / Meditations

Sheila Amanda Lundqwist föddes i Vilhelmina, där livet kretsade kring fjället och en livsviktig relation till naturen. Magin från denna barndomens plats har hon burit med sig in i sin konst som ofta utforskar det lekfulla och naiva som ryms i ett barns världsbild. “Konst och musik är en spirituell gåva och mina verk kan ses som en meditation. När jag har skapat har jag utgått från det mjuka och det snälla som jag kan höra i Cleas musik. Ljuset finns ständigt närvarande, i både musik och bild.”
preview image
Konstnär: Astrid SylwanMedia: MåleriDatum: 2021

Astrid Sylwan visar Varsna på Teatergrillen

Astrid Sylwan, född 1970, tog examen från Konstfack 2005, och hon ar snabbt tagit ställning som en av Sveriges mest framstående målare. “Utställningen ”Varsna” på Teatergrillen handlar om en fördjupad varseblivning av den andliga kraft måleriet håller. En lyhördhet, ett själsligt samtal i färg, en målerisk upptäcktsresa… Jag stannade upp, lyssnade och det här är vad som viskades” – Astrid Sylwan