Hero banner

Konstutställningar på Riche i Stockholm

Riche är ett levande galleri och vi älskar konst och konstnärer. Det har alltid härjat kreativa personligheter i våra lokaler och redan på Tore Wretmans tid började vi hänga deras konst på våra väggar. Idag kan du uppleva såväl vår permanenta samling som utställningar från kontemporära konstnärer som ställer ut hos oss. Verken från de tillfälliga utställningarna är till salu och kan köpas på plats.

Allt är inte alltid vad du förväntar dig och det du förväntar dig är inte alltid det du egentligen vill se. Riche är ett levande galleri som måste upplevas.

Läs mer
preview image
Konstnär: Gerhard BlumMedia: MåleriDatum: 2023

Utställning; ”Window of Death” Gerhard Blum

Konstnären Gerhard Blum visar sex större målningar, sex kopparprints och ca 150 mindre verk på restaurang Riche. Efter en cancerdiagnos har konstnären Gerhard Blum sammanställt utställningen ”Window of Death” där temat är döden. Alla verk är till salu och Gerhards målningar visas runt hela baren och i delar av matsalen. Gerhard har varit verksam konstnär i många år och har länge arbetat med temat ”Kings, Queens & Penises”. Där motiven ofta är kungar och drottningar, de är könsöverskridande och nakna och med en tydlig röd penis. Med detta tema vill Gerhard förmedla att alla är sin egen kung eller drottning, och det är inte en fråga om monarki, utan en tanke om ens egen självuppfattning.Denna utställning på Riche har en lite annan vinkel och flertalet verk (de 150 mindre verken) är något som fyllt Gerhards dagar de senaste åren, och dessa verken har också blivit färgade av hans cancerbesked. De sex stora verken har djurtema och insekter är starkt representerade. Den tyskfödda Gerhard Blum har länge levat med både Stockholm och Berlin som arena, och en del av inspirationen kommer från Marocko som han besökt årligen. En stor del av hans erfarenheter kommer även från London där Gerhard tidigare har verkat och levt. På de senaste åren har Gerhard haft Stockholm som sin fasta bas.
preview image
Media: MåleriDatum: 2023

Jeff Dundas ”Crepuscularities”

Crepuscularities utforskar övergångar; liminala inställningar och utrymmen – ögonblick strax före eller något efter sublimering, avsättning eller galvanisering. Det finns en processkvalitet som utsöndras från verken, en återspegling av konstnärens tillvägagångssätt: bilder börjar som vardagliga observationer som sedan sipprar genom galler av mening och upplevelse, en välstämd färgpalett, och slutligen framträder som deras slutliga komposition, ofta en inversion av deras ursprungliga tillstånd.
preview image
Konstnär: Ellen Macke AlströmMedia: MåleriDatum: 2023

Ellen Macke Alström TRÅNGT I HUVET

En samling porträtt i oljepastell, keramik och kanske trä. Ellen Macke Alström (född 1989 i Falköping) gör konst om känslor. Berättelser om hur våra djur och ansikten tar sig igenom vardagen, det på insidan kommer ut eller hålls kvar. Scener ur våra möten med varandra eller oss själva, ett sökande efter hur det ser ut, vilka karaktärer som behövs och i vilka material. Ett arbete som också handlar mycket om utförandet; med sin grund i teckning utforskar hon olika material och sätt (såsom keramik, textil, trä och text) för att försöka komma dit hon vill. Ellen har en masterexamen i Fri Konst från Umeå Konsthögskola, är baserad i Göteborg och under 2023 ska hon ställa ut i Stockholm, Göteborg och Umeå.
preview image
Media: MåleriDatum: 2023

FUKTIG, STILLA, VAGGA – Sofia Heinonen

Sofia Heinonen arbetar med ett abstrakt-och process baserat oljemåleri. Det har resulterat i att kanterna och avtrycken har en central roll i utställningen, vilka öppnar upp möjligheten för att förmedla processen till betraktaren, vilket leder till en tidsförflyttning mellan måleriakten och nuet. När hon målar så resulterar det i avtryck som hon upplever som en frigörelse av det undermedvetna. Genom gestmåleriet strävar hon efter att nå en villkorslös närvaro. Under akten finns det inget utrymme för tvivel eller omtagningar, för om hon tillåter sig själv att tvivla, visar det sig också i resultatet.
preview image
Konstnär: Fanny ErkeliusMedia: MåleriDatum: 2023

Fanny Erkelius; Today I Have Wine, Tomorrow I Don’t.

Utställningen är en serie stillbilder genom natten ljus och mörker. De känslotillstånd, miljöer och bleknande idéer som lättast når oss i månljus. Spritens värme, som slår om likt en kullerbytta till iskall kyla när inte förälskelsen är besvarad. Och nattens mörker, så hotfull när vi glömmer bort att allt är detsamma även med bristen av ljusets reflektioner. Fanny Erkelius, f. 1993 i Gävle, numera bosatt i Stockholm, hade sin första utställning Lär Mig Leva på Gävle Länsmuseum 2019. Hon har sedan dess medverkat i ett tiotal solo- och grupputställningar.
preview image
Konstnär: Philip DufvaMedia: MåleriDatum: 2022

Philip Dufva, Soft Hands

Philip Dufva, Soft Hands. Genom teckningar, målningar, och skulpturer, diskuterar Dufva teckningen som en koppling mellan intimitet och ordlöst språk. Dufvas gester föreslår en mjuk hands beröring i sina teckningar och målningar, som de skulpturala verken sedan hårdnar. Linjerna blir sprickor i fasader, i vilka vi kan fly granskning; en balans mellan intimitet och våld, kontroll och frigörelse, där betraktaren existerar mellan dessa paralleller, existerar mellan kroppar och byggnader.
Book a table