Konsten på Riche

Riche är ett levande galleri och vi älskar konst och konstnärer. Det har alltid härjat kreativa personligheter i våra lokaler och redan på Tore Wretmans tid började vi hänga deras konst på våra väggar. Idag kan du uppleva såväl vår permanenta samling som utställningar från kontemporära konstnärer som ställer ut hos oss. Verken från de tillfälliga utställningarna är till salu och kan köpas på plats.

Allt är inte alltid vad du förväntar dig och det du förväntar dig är inte alltid det du egentligen vill se. Riche är ett levande galleri som måste upplevas.

Fabian Mannheimer ”Retroactive sweetspot”
Konstnär: Fabian MannheimerMedia: FotografiDatum: 2022

Fabian Mannheimer ”Retroactive sweetspot”

Fabian Mannheimer "Retroactive sweetspot". Utställningen utgör en hyllning till den mörklagda skönheten som i decennier legat gömd under locken till förstärkare och slutsteg, på vindar och i källarförråd. Årets bilder tar oss ännu närmre form och färg än tidigare, och Mannheimers lins når så djupt att det materiella ibland övergår till drömliknande platser, stundom angränsande till det non figurativa. Kablage och elektroniska komponenter flyter samman i oskärpa och bildar fält av nya mönster och former. Här serveras vi oljiga, till synes vibrerande ytor i vad som påminner om blänkande hud, och i en Trompe Lóeil-liknande lek tar bilderna klivet in i erotik och sensualism.
Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Farvash – SAD FLAG, HAPPY CASH
Konstnär: FarvashMedia: MåleriDatum: 2022

Farvash – SAD FLAG, HAPPY CASH

Vem får göra pengar, vem får rita pengar, vem får ha pengar och vilka material är värda pengar? Farvash har tidigare arbetat inom sedelindustrin med att utveckla högsäkerhetseffekter och hologram. Under tiden ställde hon sig dessa frågeställningar och funderade även på vilka privilegium hon själv satt på, vad hon kunde göra där och inte göra där i relation till ifall hon hade växt upp i Iran, under sanktioner så skulle inget av den kunskapen vara tillgänglig. På vilket sätt drabbar sanktioner den enskilda medborgaren? Vem har kontrollen i relation till pengar?
Fredrik Sweger Trädgården i mitt huvud – Vegetarianerna
Konstnär: Fredrik SwegerMedia: FotografiDatum: 2022

Fredrik Sweger Trädgården i mitt huvud – Vegetarianerna

Under flera år har Fredrik Sweger i sitt fotograferande undersökt relationen mellan människa, natur och den egna fantasin. Ett återkommande motiv är olika former av skulpturer eller stilleben. De är sammanfogade av delar som kan återfinnas bortslängda i stadsmiljön och naturen. Krokiga grenar, plast, sten. Ibland är en balansakt i fokus, där en spänning uppstår i materialens relation till varandra. Ibland är det istället materialens strukturer som står i centrum, ibland skalan.
Gilbert & George och Asplunds på Riche
Konstnär: Gilbert & GeorgeMedia: TextilDatum: 2022

Gilbert & George och Asplunds på Riche

Asplunds och Riche visar upp tre mattor av Gilbert & George. ”Den punkiga attityden” som visas upp av ett internationellt etablerat konstnärspar är spännande eftersom det inte är parets typiska uttryckssätt. Placeringen på en instutition inom Stockholms restaurangvärld med en historia från 1896 gör samarbetet mer intressant. Riche har tidigare visat mattor av t.ex. Märta Måås-Fjetterström och Jonas Bohlin.
Martin Gustavsson  – Frukternas Estetik i en Bar  – på Teatergrillen
Konstnär: Martin GustavssonMedia: MåleriDatum: 2022

Martin Gustavsson – Frukternas Estetik i en Bar – på Teatergrillen

"Frukternas Estetik i en Bar" Vindruvor och blommor samt porträtt av en ung man i olika tillstånd av berusning, kanske av lust, kanske vin eller sång, kanske av helt andra anledningar. Dessa målningar bildar stommen i den utställning som visas på Teatergrillen februari till april. Martin Gustavsson är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Middlesex University, London och har ställt ut i Sverige och internationellt sedan 1990-talet. Han bor och är verksam i London och Stockholm.
Soloutställning med Ester Eriksson i Lilla Baren på Restaurang Riche.
Konstnär: Ester ErikssonMedia: MåleriDatum: 2022

Soloutställning med Ester Eriksson i Lilla Baren på Restaurang Riche.

Ester Eriksson (f,1987) använder sin praktik för att visa upp sitt eget perspektiv på samhället och vardagen. Ester Eriksson har studerat på Serieskolan i Malmö och Gerlesborgsskolan i Stockholm. År 2021 tog hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Ester Eriksson arbetar med en rad olika uttrycksmedel som teckning, måleri och skulptur. En praktik som konstnären själv beskriver som ”en enda stor impuls”, där det ena leder till det andra. Utgångspunkten för Eriksson arbete har länge varit att gräva där hon står, och med ett stort intresse för det självbiografiska, psykologi och drömbilder försöker Eriksson att skapa världar där hon kan vara helt fri.