Konstnär: Leif EricsonMedia: InstallationDatum: 2024

Utställning Leif Ericson ”JAG ÄR GLAD!”

Leif Ericson
JAG ÄR GLAD!
Riche
2024.03.19 – 2024-05-05

Erik Leif Ericson (1927 – 2023) föddes i Mölndal och verkade i Stockholm och var en svensk målare.
Han studerade vid Slöjdföreningens skola i Göteborg för Nils Wedel 1946-1949 och på Valands konstskola, Göteborg för Endre Nemes 1950-1955. Leif Ericson är representerad vid Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm.

Utställningen ”JAG ÄR GLAD!” på restaurang Riche visar på glädjen och kraften i Leif Ericsons färgsprakande och fantasifulla konstnärskap.
Leif växte upp med en far som jobbade på Papyrus pappersbruk och hade obegränsad tillgång till ritpapper. Han följde i tidig ålder ofta med sina föräldrar på konstutställningar och cirkusföreställningar. Inspirerad av det sökte han sig till konstskolor och kom in på Slöjdföreningens konstskola 1946.
Under studierna för Nils Wedel på ”Slöjdis” i Göteborg såg han Endre Nemes stora utställning på Göteborgs Konsthall 1948. Utställningen gjorde ett så djupt intryck på honom att han sökte till Valands konstskola där Nemes var professor.
Studietiden på Valand, 1950–55, blev en avgörande tid. I konstnärskollektivet kallat ”Kåken” uppstod spontana tradjazz-jam med Leif Ericson på trummor. Där bildades ”Landala Original Red Hot Stompers” med bland andra konstnärskollegan och kornettisten Jörgen Zetterqvist. Samma krets grundade det konstnärsdrivna Galleri 54, som än idag drivs av nya generationer.
Scener från musik, teater, film och cirkusföreställningar dyker upp i Leifs bilder och man kan nästan se
på motiven att konstnären lyssnat på jazz när han målat. Leif hade alltid sitt skissblock redo i väskan för
att fånga tillfället på till exempel en konsert med Chet Baker.

”Det är som ett äventyr att låta bilden växa fram på den vita duken, att med ett ritkol teckna upp motivet och därefter låta bilden bli ett spelrum för färg, rytm och fantasi. Varje gång en lika spännande upplevelse”.

Leif Ericson

Leif Ericson föddes 1927 i Mölndal och var verksam i Stockholm fram till sin död 2023.
Bland det sista han ritade var en textad servett som sa – Jag är glad!

Porträtt av Leif Ericson – Foto Norio Kidera

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table