Konstnär: Anders PetersenMedia: SkulpturDatum: 2022

”Holkhemmet” – 27 konstnärer och en holk.

27 konstnärer och en holk.
En utställning skapad av Tom Böttiger och Caroline Lilliehöök

03.05.2022 – 17.06.2022

VERKFÖRTECKNING
vid intresse kontakta calle@riche.se

I gränslandet mellan en stor passion för samtidskonst och ett genuint intresse för konsthantverk och snickeri föddes idén om ”Holkhemmet”.
se teaser om utställningen
se video om utställningen

Allt började med att vi renoverade och snyggade till några gamla holkar på landet, samtidigt som vi ritade nya och byggde en var från grunden.
-”Tänk om vi skulle snickra ett stort antal fågelholkar och därefter låta några av
Sveriges mest välrenommerade konstnärer göra precis vad de vill med var sin holk”?
-”Vilken rolig idé. Men var ska vi ställa ut dem?”
-”Vi måste hitta en riktigt rolig plats där många människor rör sig. Vi ska inte göra det på ett galleri, det är för traditionellt och tråkigt”.
-”Vi ringer Calle Carboni som ansvarar för konsten på krogarna inom Svenska Brasserier. Han kanske har några bra idéer”.
Calle tände direkt.
–”Ni får tre månader på Riche till ert förfogande”.
Således ett mycket lyckat drag.

Hög tid att ringa konstnärerna och fråga om de vill vara med. Listan blev ganska lång. 27 namn med konstnärer som vi beundrar och har en mycket stor respekt för. En härlig blandning av målare, skulptörer och fotografer där många dessutom är representerade i våra samlingar. Först ut att kontakta är Ernst Billgren.
Han sa ja innan vi ens hade presenterat hela idén. Och så fortsatte det.
Alla tillfrågade svarade med ett rungande; –”Ja, jag är med!”

Dags att börja snickra. En skiss med måttangivelser lägger grunden för arbetet, planhyvlat kvistfritt och vältorkat svensk furu beställs i två bredder (summa summarum 70 meter), olika dimensioner på rostfria skruvar testas och väljs ut (300 st), verktygsboden kompletteras med extra utrustning, emballage beställs samt en fin brännstämpel med våra namn. Det är viktigt att det tydligt framgår att holkarna är egentillverkade och inte massproducerade. Mallar konstrueras för sågning av de olika delarna och en stor byggfläkt värmer upp snickarboden till en någorlunda behaglig arbetstemperatur i decemberkylan.

Ett otroligt roligt snickeriarbete inleds och holkarna tillverkas
under cirka tre veckor enligt löpandebandprincipen.
Därefter sker leverans till alla konstnärer och vi släpper sakta taget.
Holkarna överlämnas med den tydliga devisen; –”Gör precis vad ni vill”.

Välkommen att botanisera bland 27 tolkningar av Sveriges mest framstående konstnärer. Alla har haft samma förutsättningar och utgått från en och samma fågelholk. Varje objekt är unikt och signerat och samtliga presenteras anonymt. Avsikten med detta är att de som är intresserade av en holk ska välja med hjärtat och inte med något annat.

Tom Böttiger och Caroline Lilliehöök

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table