Konstnär: Pontus DjanaieffMedia: KollageDatum: 2021

Utställning Broadcast, Pontus Djanaieff

19.05.2021 – 19.06.2021

 Broadcast, Pontus Djanaieff
Riche 19.05.2021 – 19.06.2021

Pontus Djanaieff visar nya verk i utställningen ”Broadcast” med start 19 maj.
Utställningen kan ses som en sändning från det undermedvetna. Verken är analogt digitaliserade collage, lentikulär konst med 3d-effekt som presenteras på väggarna i matsalen på Riche.

I utställningen Broadcast är fyra verk centrala och kan ses som beskrivningar eller delar av en futuristisk nyhetsrapportering. De fyra verken har varsitt tema, varje tema har en egen berättelse som kan ses som en slags synopsis till en audiovisuell berättelse.

Vi lyssnar mindre och mindre på oss själva, det är mycket lättare att titta på telefonen än att tänka själv. Vi distraheras av nyhetsnotiser och olika inlägg påsocial media. Vad händer när vi matas av alla dessa ”nyheter” och inte hinner reflektera och begrunda det vi hela tiden matas med? Hur ska ditt undermedvetna komma igenom och förmedla de saker du förträngt och glömt bort när du hela tiden distraheras? Och när världen och utflödet av information blir mer och mer ofattbart?

En annan del av utställningen är merch, kepsar och t-shirts där Djanaieff har fått rumstrera fritt med ett känt spritvarumärke, detta resulterar i verk som tangerar gränslandet mellan branding och konst. Det låter också betraktaren reflektera över vad vi väljer att visa upp genom de kläder vi bär.

Jag har försökt få nytt liv i annonsers visuella bildspråk som har imploderat till det mest tråkiga och intetsägande som finns. Med nya symboler, bilder och teknik vill jag få liv i dessa och göra dem intressanta igen. Exempel på det finns i vår ”merch” där Jägermeister har låtit mig få fria händer och göra nya objekt.

Om Pontus Djanaieff

Pontus har tidigare gjort verk som är små broderade textila verk, patches, där tar han tillbaka hantverket till något som i sig upplevs som en massproducerad produkt, med en känsla av en inverterad ready-made. I tidigare sviter har han arbetat med verk av plast med glättiga budskap där han utforskar samtiden. Hans influenser kommer från allt från barndomshjältar till ungdomskultur och tar sig uttryck i färggranna popexplosioner. Denna popkonst har starka street art-influenser, ofta med titlar eller meningar i verken som har en underfundig betydelse vilka är upp till betraktaren att tolka. I den aktuella utställningen ser man vissa kvarlevor av dessa influenser men det har tillkommit fler lager av budskap och intryck.

Verken är till salu.
Verkförteckning

Pontus Djanaieff är känd inom popkulturen sedan tidigare, han var med under de tidiga och banbrytande åren på Z-TV och har en bakgrund i allt från humorprogrammet Hassan till inredning där han bland annat gjort Absoluts huvudkontor samt kreativa uppdrag för Ikea.

Foto; Petter Lundgren

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table