Konstnär: Andreas KarperydMedia: IllustrationDatum: 2022

Utställning av Pictogram /// Andreas Karperyd

Pictogram /// Andreas.Karperyd

2022-11-08 – 2022-12-03
verkförteckning

KONSTNÄREN

Andreas Karperyd (f. 1968) bor och verkar i Stockholm. I denna utställning presenteras 45 utvalda verk från en serie med bilder som fått namnet Pictogram, denna svit av verk påbörjades 2014. Andreas Karperyd arbetar med många olika konstformer såsom bild, formgivning, grafisk design, musik, ljud, och foto. Karperyd har också figurerat i olika konstnärliga hybrider, som föreställningen Typography Now, där rörelser av dansaren och koreografen Staffan Eek gav upphov till ett nytt typsnitt och en bok.

Andreas Karperyd började på 1980-talet som formgivare. 1997 var han med och grundade tidskriften Merge, där han var formgivare. Sedan 2018 formger han tidningen Form. Karperyd arbetar också med digital formgivning och har sedan grundandet av Propellerhead 1994 formgivit en stort antal av elektroniska musikinstrument.

Under det senaste decenniet har han arbetat med projektet Pictogram. Det här är den första fysiska utställningen med det materialet. Många av dom över 350 pictogrammen har först dykt upp på instagram och sedan på andra ställen och nu givits ut i en Box. Utställningen fungerar som både en release för boxen och en egen utställning.

OM PICTOGRAM

Ett dockningsförfarande i det okända är subtilt och kan innebära en helt ny erfarenhet i varje situation, detta innebär hög risk för alla inblandade, hög risk som, om möjligt, måste med alla till buds stående medel försöka förutses. Det är en svår uppgift som mer eller mindre kräver egenskaper som endast den klarseende kan hantera. Här ses 42 anvisningar för vad som bör göras och vad som inte bör göras, vad som kan göras och vad som inte kan göras. Så gott det nu går.

  – Leif Elggren

I denna svit av verk märks tydligt Andreas Karperyds förmåga att förenkla och stilisera idéer. Det är också i den avskalade nakenheten som dessa former träder fram extra tydligt, och man verk påminner en om att ”less is more”.

PICTOGRAM BOXEN

Boxen är handgjord i en upplaga på 100st numrerade lådor den innehåller 41 st separata ark tryckta på MultiDesign Original White, 300 g. och ett förord av Håkan Nilsson och det numrerade försättsbladet. Boxen är utgiven på förlaget FIREWORK EDITION (FE147). Förlaget Firework Edition startades 1978 av Leif Elggren och Thomas Liljenberg. Förlaget har även har givit ut bland annat Lars-Gunnar Bodin och Sten Hanson, Rune Lindblad,CM von Hausswolff, Mats Gustafsson, Marja-leena Sillanpää

KARPERYD OCH MUSIKEN

Musikaliskt rör sig Karperyds musik i gränslandet mellan konstmusik och elektronika vilket både har lett till en mängd olika ljudproduktioner för dansframträdanden i samarbeten med koreografer som Christina Caprioli, Staffan Eek och Sanna Söderblom. Han har också sedan 1980-talet slut gett ut musik  album på många olika labels som Editions Mego, Touch, Frequent Frenzy, Novoton, Beverage och Hyperium. Han har samarbetat med Graham Lewis och  från gruppen Wire.  Hans senaste album Entanglement kom 2021 och han är nu aktuell med en remix på ett verk av Katharina Nuttall.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table