Konstnär: Olle LjungströmMedia: FotografiDatum: 2019

Ur Olles kamera, Olle Ljungström, fotografier

”Ur Olles kamera ”
– Olle Ljungströms tolkning av sin omgivning genom Holga, en kinesisk mellanformatskamera.
7 maj – juni 2019

Fotografer är som andra människor. De flesta söker kontroll. När det gäller fotografer kan det vara över sådant som bländare, slutartider och färgbalans. Men inte alla. Det finns de som välkomnar slumpen. Olle Ljungström (1961 – 2016) var en sådan människa. För några år sedan fann han Holga och föll pladask. Holga är en relativt billig kinesisk mellanformatskamera som oftast laddas med traditionella 120 ­filmrullar och är känd för sina tekniska brister, men också älskad för dem. Olle Ljungström gillade Holgas konstruktion, ”en enkel mackapär”, som kräver att man drar fram filmen för hand efter exponering eller välja att låta bli, kanske glömma, vilket skapar dubbelexponeringar som blir till en dimension i bildernas uttryck. Svartvit film, färgfilm, ibland rullar som passerat bäst­före­datum, även när det gäller grundmaterialet försöker fotografen att bidra med förutsättningar för att själv kunna bli överraskad av slutresultatet. Han lyckades ofta. Bilderna från Olles kamera är inte sällan suddiga, men har en skärpa i vad de förmedlar. Olle Ljungström var kanske mest känd som låtskrivare och artist. Han var också verksam som bildkonstnär. Här har den sidan fått ytterligare ett uttryck.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table