Konstnär: Hans SidénMedia: FotografiDatum: 2019

THE BOY IN THE PAISLEY SHIRT, Hans Sidén, fotografier

Fotoutställning
THE BOY IN THE PAISLEY SHIRT,
60-talets musikexplosion i Sverige sedd genom Hans Sidéns kamera.

Journalisten och författaren Hans Sidén satt på första parkett under 1960-talet när musikscenen exploderade i Sverige. Hans fotografier av artister som The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, The Who, Jimi Hendrix, Dusty Springfield och lokala stjärnor som Tages and The Shakers är ett vibrerande vittnesmål om ett lika avlägset som förunderligt närvarande decennium.

Kort om Hans Sidén

Hans Sidén föddes 1935 i Sundsvall men växte upp vid Rantorget i arbetarstadsdelen Gårda i Göteborg. Tidigt började han rita och skriva och han hamnade så småningom i reklamvärlden. Men det var musiken som fick hjärtat att slå snabbare ända sedan han var på premiären av filmen Vänd dem inte ryggen på biograf Cosmorama och golvades av Bill Haleys Rock Around the Clock.

Han började frilansa för Göteborgs-Posten 1959. Under hela 1960-talet skrev han om pop även för en rad andra tidningar och magasin. Han fotograferade hundratals lokala och internationella popartister, mestadels med någon av sina bägge Leica-kameror men också med en Hasselblad.

Han fanns på plats när artister kom till ”stan” i hans fall ofta Göteborg och hängde på vartenda soundcheck ständigt med ett anteckningsblock och en kamera runt halsen. Han satt så nära John Lennon att han hade kunnat röra vid hans fötter om han lutat sig fram när Beatles spelade på Lorensbergs Cirkus i oktober 1963. Tjatade med Rolling Stones i ett rum på Park Avenue Hotell, gick på diskoteket Hvita Dufvan med The Who och åt middag med The Troggs. Bjöd hem Cat Stevens på hemmagjord pizza, liftade med Tages till Stockholm och Hep Stars till Borås.

Den här utställningen är en del av Hans Sidéns historia sedd genom kameralinsen.

Utställningen är producerad av Busy Bee Production

Den har tidigare visats i Göteborg
Utställningen i Stockholm är kurerad av Mohr & Woolgar

Utställningen pågår till 10 januari.
– Restaurang Riche – Birger Jarlsgatan 4 – Stockholm

Samtliga verk på utställningen som är signerade och numrerade finns till försäljning.

Även boken The Boy in the Paisley Shirt finns att köpa under utställningen.

verkf Riche siden
Om du har några frågor kontakta mohrsanna@gmail.com

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table