Konstnär: Tove DreimanMedia: TextilDatum: 2022

Sunny sunny sunny – Tove Dreiman

Tove Dreiman
Sunny sunny sunny
Riche Lilla Baren

06.12.2022 – 26.01.2023

Text av Stina Nyberg och Tove Dreiman;

Solen vaknade den morgonen med en djävulsk baksmälla.
Den försökte stiga långsammare än vanligt, men jorden spann utan hänsyn till solens oroliga inre. Obönhörligt gick ett skalv genom det gasiga innanmätet och exploderade i ett utsläpp av den brännande sorten. Fisen störtade fram genom rymden och tvingade satelliter och elnät att hålla andan innan den tillslut gav med sig och skingrades.

Solen djupandades sig igenom de värsta solstormarna innan den kravlade sig upp över Stureplans sneda tak. Om de morgontrötta människorna hade lyft blicken skulle de sett ett plågat anlete resa sig över Dramaten, men det gjorde ingen, och att solens unkna andedräkt svepte längs Birger Jarlsgatan var alla redan så vana vid att de inte längre uppfattade den.

Solen, förbisedd och lös i kistan, släpade sig vidare in på Riche, där den satte sin tunga röv på en av de mjuka barstolarna i Lilla Baren. ”En mimosa, tack” pustade solen och bartendern kollade inte upp innan den hivade en tunt glas gul sörja över baren: ”Det blir en förmögenhet, tack”. ”Jag är din livgivande kraft och förestående död” svarade solen förnärmad och önskade nästan att den hade kunnat svälla till en röd jätte på en gång, och sluka hela denna jävla bar, stad, land, kontinent och planet en gång för alla. Istället svepte den sin drink och hasade in på toaletten innan den smet ut genom fönstret och vidare ut i staden. En ny dag hade börjat.

I soloutställningen ’Sunny sunny sunny’ tar Tove Dreiman solen i hand och sneglar över kanten till avgrundens djup. Tillsammans tar de sig an en rutten värld med ett uppmuntrande sken, väl medvetna om att solen, denna medelstora stjärna vars exkrementer just nu skänker oss livet, slutligen kommer sluka vår planet. I denna utställning på Lilla Baren smyckas väggar och tak av textila verk som klär domedagen i en lite glansigare kostym.

Om Tove Dreiman

Tove Dreiman (f. 1987) arbetar med måleri, skulptur, textil och scenografi med en genomgående förkärlek för det materiella och melodramatiska. Hon är baserad i Stockholm och har läst en masterutbildning på Konstfack. Hennes arbete har presenterats utomlands på bl.a. Art-Lab Akiba och Midori.so 2 (Tokyo), Fitzrovia Gallery (London), Copenhagen Contemporary (Köpenhamn)
och Kick (Aten). I Sverige har hennes arbete visats på bland annat Moderna dansteatern, Marabouparkens konsthall (Stockholm), Gärdets tunnelbanestation, Dansens hus, Crum Heaven och Bångska Våningen.
Se mer på www.tovedreiman.se

 

Fotografier från arbetsprocessen med verket ”Echoes”,
skapat med koreografen Ar Utke Acs m. fl. (2021). Fotograf Märta Thisner.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table