Konstnär: Björn AtldaxMedia: TextilDatum: 2023

Skallprojektet. Björn Atldax, utställning i matsalen på Riche

BJÖRN ATLDAX
Skallprojektet.
RICHE
07.11..2023 –  förlängd till feb 2024.

Verken är till salu.

Björn Atldax visar tio stycken textila verk samt Risografier på Riche.

”Oftast handlar mina verk om att kommentera människors delade fantasier kring myter och religion. Världen är full av konstiga historier som påverkar folks vardag. Den ena saken underligare än den andra. Att använda referenser till det allmänna tankegods av symboler och historier som omger oss är spännande för att tankearbetet hos betraktaren redan tjuvstartat.”

Döden och dödskallen har en plats i alla våra hjärtan, i de flesta kulturer och populärkulturer. Överallt och genom hela historien. Björn Atldax gör nedslag i, och utforskar olika kulturyttringar där dödskallar och död traditionellt har fått ta stor plats. Från Voodoo och piratflaggor till de dödas dag, tibetanska Kapalas och egna fantasier. Symboltungt och lekfullt.
Förhoppningsvis stillsamt och bisarrt.
Verken har tecknats med tusch och har sedan i samarbete med Indigofera jeans omvandlats till en liten limiterad upplaga filtar vävda av 100% norsk ull på Rörås Tweed. Mått 150x200cm.

Verken har inspirerats av en rad olika källor t ex Baron Samedi (en av andarna lwa eller loa i den haitiska voodoo-religionen) Behemoth (Behemot är ett växtätande mytologiskt djur som nämns i Jobs bok i Gamla Testamentet) och Tarotkortet Döden (kortet ses generellt som nummer 13. Rättvänt symboliserar kortet förändring, slut, övergång eller att släppa taget. Omvänt symboliserar kortet rädsla för förändring, att återupprepa negativa mönster, stagnering och förfall.)
Gemensamt för verken är att de är motiv som ofta sprider fasa, men här presenteras motiven på ett sånt sätt att åskådaren blir förtrollad av hantverket mer än förskräckt över det som presenteras.
I Atldax värld är dessa inspirationer något som avbildas på ett avdramatiserat sätt;
blodet rinner, likkistorna samlas men hemskheterna är förtrollande förtjusande.

Björn Atldax (Född 1973 i Stockholm) är konstnär och illustratör.  Atldax är mest känd som illustratör som fångar samtida strömningar, men Atldax arbetar med en rad olika konstformer, uttrycksmedel, tekniker och material, enligt egen utsago arbetar Atldax i alla material han kommer åt. Atldax har tidigare visat verk på Riche; ”Tupilaker” som enligt grönländsk inuitisk tradition är hämnande monster, byggda av skelett och andra djurdelar.

Björn Atldax
Photographer;
Gustav Karlsson Frost/
Frosty

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Book a table