Konstnär: Björn AtldaxMedia: SkulpturDatum: 2014

Björn Atldax

BJÖRN ATLDAX – TUPILAKER

Björn Atldax utställning på Riche består av 14 skulpturer, så kallade ”Tupilaker” . I grönländsk inuitisk tradition byggde shamaner tupilaker, hämnande monster, av djurdelar, ben, skinn, hår, senor, etc. Varelsen väcktes till liv genom ritualistiskt mässande och släpptes sedan ned under isen för att söka upp och döda en fiende.

Ihopsatta av likdelar från djur som Atldax hittat i naturen visualiserar (annat ord här tycker jag) dessa skulpturer mörka och humoristiska totemfigurer, lite som diaboliska husdjur eller små versioner av Frankensteins monster. På Riche visas dessa statyer i glasvitriner staplade på varandra som ett hedniskt likbål. Varje skulptur är identifieras med titel på en liten mässingsplatta som för tankarna till klassificeringssystem på ett naturhistoriskt muséum eller kuriosakabinett. Titlarna är namnen på konstnärens och Tupilakens tilltänkta offer – allt från gammal gymnasielärare till lokalpolitiker och mer historiska personer.

Ursprungligen sprunget ur ett intresse för litteratur och konst såsom H.P. Lovecraft, Clark Ashton-Smith och Hieronymus Bosch har Atldax länge arbetat med det bisarra, oortodoxa och motbjudande. Undersökanden av teman kring myter, religion och politik har lett till typsnitt gjorda av ben, t-shirts färgade med grisblod, jackor täckta med lufttorkad skinka och mycket mer.

/Ben Loveless, Stockholm, Augusti 2014.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table