Konstnär: Jakob KrajcikMedia: SkulpturDatum: 2012

Pappershus Nr. 5, Jakob Krajcik

PAPPERSHUS Nr. 5
Model of Restaurant/Bar Riche (Birger Jarlsgatan 4, Stockholm),
Permanent Installation.

Wood, Cardboard, Pigment & Schellack, 240x57x51cm, 2012

Jakob Krajciks byggnader är sotiga, nästan raserade med utslagna fönster. Det blir lätt dystopiskt och sorgset med en byggnad som avbildas på detta vis.
Riche är nummer 5 i en svit av pappershus där andra byggnader som avbildats är Tändstickspalatset, Acne Studios, Magasin 3, Bonniers Konsthall, Huddiksvallsgatan. Vissa av byggnaderna kan tolkas som att de avbildats i ett konstpolitiskt inlägg. Andra är vackra skepnader såsom VÅLNAD, en modell av Rådmansö skola. Titeln antyder på det spöklika i hus som förfaller, och det obehagliga med förfallna hus som även kan vara symboler för själens mer eller mindre dolda rum (se Bo Madestrands artikel i DN, Förfallna konsthus med skaparglädje)
I verket som porträtterar Riche så finns det även något vackert med att se detta blomstrande nöjespalats förvandlat till något vemodigt, lite som att se en bild på Pripyats övergivna nöjesfält i närheten av Tjernobyl.

 

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table