Konstnär: Olle Lundin, Christoph FielderMedia: FotografiDatum: 2010

Olle Lundin, Christoph Fielder

Burlesk är en konstform som utövats i mer än ett sekel, och som är sprungen ur varietéteatern. Idag befinner vi oss i det som kallas för tredje vågen av burlesk, där fixstjärnor som Dita von Teese och Christina Aguilera varit med om att sprida konstformen till en bredare publik. Den första storhetstiden i USA, det land där burlesken haft störst genomslag, var under perioden 1860-1880, det vill säga direkt efter det amerikanska inbördeskriget. Den andra storhetstiden utspelade sig mellan 1920 och 1940. Det är intressant att notera att dessa perioder är alla präglade av ekonomisk kris, utbredd fattigdom och massiv arbetslöshet, men samtidigt perioder då de feministiska rörelserna gjort stora framsteg.

Fotografen Olle Lundin och författaren Cristoph Fielder följde med Sveriges första burleskgrupp, The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue, till Las Vegas. Där dokumenterade de festivalen The Burlesque Hall of Fame, där gruppen vann utmärkelsen Most Classic Burlesque 2009.

Resan resulterade, förutom utmärkelsen, i en utställning och en fotobok om burlesk, med bilder av Olle Lundin och texter av Christoph Fielder, som gavs ut under 2011.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table