Konstnär: Mehrdad ArtaMedia: KollageDatum: 2013

Mehrdad Arta

Mehrdad Arta, född 1982, har arbetat som konstnär och formgivare sedan 2006. Hans debut i officiella sammanhang skedde oktober 2010, där han medverkade i en grupputställning på arkitekturmuseet. Han har tidigare studerat på Central Saint Martins i London, och på Konstfack där han tog sin magister inom Grafisk Design och Storytelling. Mehrdad jobbar med koncept och mixed media, han blandar fritt och flitigt olika medium för att gestalta sina idéer så tydligt som möjligt. Mehrdad utforskar olika uppfattningar om vad som känns svenskt och osvenskt samt nya beteenden.
Han arbetar främst med grafisk formgivning och som art director inom konst-, mode- och musikbranschen.

Mehrdad fick idén om utställningen döpt Skokast när han flanerade på stan och såg ett par skor hänga på en telefonledning. Det var första gången han såg detta i Stockholm och något som väckte hans nyfikenhet och fick honom att fundera över fenomenet .

Skokastande uförs av framför allt ungdomar i USA. Skosnören binds ihop och skorna kastas upp så att de hänger på el- eller telefonledningar. Vanligtvis så använder man sig av sneakers, men även andra skor som läderskor, kängor, tygskor och stövlar har förekommit.

Det finns många förklaringar till skokastande. Några mer kriminella såsom mobbing där en
översittare stjäl ett par skor från en person och kastar dom högt upp på en ledning så att den utsatte inte kan springa iväg. En annan förklaring är soldater som fullgjort grundutbildning eller lämnar sin tjänst målar sina kängor gula eller oranga och slänger dem över ledningar, oftast i närheten där de har varit aktiva.

I vissa kulturer kastas skor för att fira slutet på ett skolår eller ett kommande äktenskap, som en del av högtiden, medan andra gör det bara för att dekorera sin omgivning. I några områden kastas skor upp på trädgrenar för att hedra någon som har dött. Skorna tillhör den döde och när den dödes ande återvänder så ska denna kunna gå högt ovanför marken, för att vara så nära himlen som möjligt. Vissa hävdar att tonårspojkar som har fått ligga för första gången, slänger upp sina gamla sneakers över en ledning för att fira och proklamera sin erövring för världen.

Syftet med konstinstallationen på Riche är att försöka skapa en känsla hos besökaren att denne befinner sig i en annan dimension av tid och rum, än vanligtvis vid ett besök i Lilla Baren.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table