Konstnär: Susanne VollmerMedia: IllustrationDatum: 2018

Känslan av mörker, Susanne Vollmer

Susanne Vollmer

 

Känslan av mörker, utställning
(12.12.2018- 12.01.2019)

 

Känslan av mörker är ett pågående teckningsprojekt som har sin utgångspunkt hos Oswald Tschirtner, en österrikisk man som efter andra världskriget kom att hamna på en psykiatrisk klinik där han uppmanades att rita. Vilket han gjorde, om personalen på kliniken talade om för honom vad teckningarna skulle föreställa. Utifrån Tschirtners sätt att arbeta, har Susanne bett sina vänner och sin familj att vardera ge henne tio motiv/titlar att rita. Det har blivit allt ifrån Någonstans mellan Dover–Calais, till Proteinpulver till Oändlig täthet. Teckningarna visades under 2016-2017 längs perrongerna på Slussens tunnelbana och har nu blivit till en bok som kommer att ha release på vernissagen på Riche, där även teckningar i original och tryckta versioner kommer att visas.

Tack till Hans Ekestag och Hallands Konstmuseum för dokumentation.

 

Susanne Vollmer intresserar sig för hur vi ser och tolkar vår värld. Ofta via ämnen där den allmänna uppfattningen baseras på lika mycket fakta och bevis som tyckande, skrönor och myter. Hon har under flera år intresserat sig för synestesi – ett tillstånd i hjärnan som gör att ett sinnesintryck automatiskt skapar ett eller flera andra i andra sinnen. Och hon har tidigare bl.a. arbetat med associationer, drömtydning, Rorschachtestet, och medicinalväxters mytiska och faktiska egenskaper.

 

Susanne Vollmer är född 1976 i Kungsbacka och bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Kungl. Konsthögskolan och hennes verk har visats på Moderna Museet Malmö, SP Gallery Stockholm, Galleri Thomassen Göteborg och två gånger tidigare på Riche. I en av dessa utställningar under 2012  ”I Riches kryddhylla ”  utforskade Susanne krydd- läke- och medicinalväxter och behandlade växternas historiska, mytiska och faktiska egenskaper.

Vid intresse;

mail@susannevollmer.se
0707473957

 

 

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table