Konstnär: Jonas NobelMedia: InstallationDatum: 2012

Jonas Nobel

Om man svänger runt ett gathörn i London kan man plötsligt hamna i en annan värld. Denna känsla uppstår också på väg mellan Lilla Baren och köksavdelningen. Plötsligt befinner man sig i en dunkel vrå och två gatlyktor sprider ett blått sken. Den spöklika atmosfären är skapad av Jonas Nobel.

Direkt på den svartmålade väggen av fragmentarisk tegelimitation är en affisch uppklistrad. Affischen som också anger verkets titel, The Struggle for an idea worth fighting for continues, för återigen tankarna till gaturummets verklighet. Titelns kryptiska budskap leder i olika riktningar och refererar till den konstnärliga processen, politik och so- cialt ansvar. Vad ska man kämpa för? Vad är viktigt?

Jonas Nobel arbetar med installationer, collage, teckningar och skulpturer. I hans konst kombineras ofta material och maskintillverka- de föremål till ett slags tredimensionella col- lage som med tänkvärda titlar skapar många associationer hos betraktaren.

The struggle for an idea worth fighting for continues , 2007, installation mellan Lilla Baren och köket. Bemålade väggar och tak, tegelimitation i svart, gatlyktor, affisch.

Jonas_Nobel_219x420

Fakta:

Jonas Nobel har gått på Konsthögskolan i Umeå och bor och arbetar i Stockholm. 2006 deltog han i en utställning på Moderna Museet. År 2007 utgavs en bok om Jonas Nobels arbeten från 1999-2006 med titeln: The memory of this experience will slowly fade and you will eventually die, I ́m so sorry, I ́m very, very sorry. Jonas Nobel är medlem i Uglycute, en design- och konstgrupp som arbetar med att sammanföra konst, design och arkitektur. Han representeras av Galleri Charlotte Lund i Stockholm.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table