Konstnär: Jonas DahlbergMedia: RörligtDatum: 2012

Jonas Dahlberg

I restaurangen, baren och Lilla Baren på Riche finns övervakningsmonitorer placerades som visar olika vyer av restaurangens toaletter. Vyerna varierar från de enskilda toalettbåsen till handfaten och ses snett ovanifrån. Dock visar sig aldrig några människor på bilderna.

Inne i varje bås och utanför finns inglasade småskaliga modeller placerade och det är dessa som bevakas. Att som åskådare vara utanför verket för att sedan byta position och tro att man ska bli filmad när man är på toaletten skapar en osäkerhet och en skiftande maktposition. När det senare visar sig att det är modeller som bevakas lyfts paranoida inslag fram samtidigt som det väcker tankar kring fiktion och verklighet, det privata och det offentliga; om att vara övervakad, att tro att man är övervakad. Verket skapar en slags trick of the mind-känsla.

Upplevelsen väcker många frågor om samhället och bevakning, om säkerhet och integritet. Dessa kvaliteter är återkommande i Jonas Dahlbergs konst; de mångfacetterade tolkningsmöjligheterna och synliggörandet av samhälleliga frågeställningar.

I utställningen Invisible Cities på Moderna Museet 2005 arbetade Jonas Dahlberg med de små samhällena – städerna vi sällan ser i media, de osynliga stadslandskapen – i form av fotografier och videoinstallationer. I fotoserien Location Studies manipulerades bilderna genom att identifierbara element som fönster och dörrar togs bort från husfasaderna. Detta skapade en känsla av hur det bekanta görs obekant – vad Freud kallar för unheimlich. Det uppstår en kuslig, mardrömslik atmosfär där man nästan känner igen sig, men inte riktigt. I sitt intresse för att lyfta fram det som vi sällan ser och ifrågasätter, utifrån vem det är som ser, förvandlas det vanliga genom denna process till något som känns underligt och kusligt. Ofta är det en ödslighet och en anonymitet som frammanar känslorna. Blicken, hur seendet skapar olika maktförhållanden, hur dessa förändrar de olika relationerna mellan åskådaren och det sedda, används ofta som en aktiv del i verken och gör betraktaren delaktig och medveten.

Jonas_Dahlberg_219x220

Fakta:

Jonas Dahlberg har studerat på Arkitekturhögskolan i Lund och Konsthögskolan i Malmö. Han bor och arbetar i Stockholm. År 2005 hade han separatutställningen Invisible Cities på Moderna Museet. Han har deltagit på många utställningar världen över, bland annat Venedig Biennalen 2003 och Sao Paolo Biennalen 2004. Sommaren 2007 visades också ett verk i serien Safe Zones på utställningen Livet är en dröm i Stockholm. Verket Safe Zones nr 8 finns också i en utvecklad version som heter Safe Zones nr 10 på Moderna Museet. Jonas Dahlberg representeras av Galerie Nordenhake i Stockholm.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table