Konstnär: Johan BergmarkMedia: FotografiDatum: 2021

Johan Bergmark, The Neighbors

The Neighbors är en samling unika porträtt av fotografen Johan Bergmark som under 30 års tid dokumenterat personer som uppträder.
Porträtten är oftast tagna med en unik vinkel eller i ett oväntat sammanhang som lyfter objektet på ett oväntat sätt.

VERKFÖRTECKNING

The Neighbors

Det här är en samling bilder med ursprung ur serien ”Let There Be Rock” som Johan Bergmark, Serien är ett pågående arbete som startades för 30 år sedan. Det tar aldrig slut. Jag kan inte sluta plåta musiker Titeln till utställningen är från en Jonathan Richman-låt. Texten till denna låt centreras runt ”småstadsprat” och hur folk pratar skit bakom ryggen på andra utan att ha en aning om vad som egentligen hänt eller inte hänt. Grannar helt enkelt. Man väljer de inte, man bara får dem. Men grannar kan också vara den där självklarheten, den där tryggheten som finns där när du behöver hjälp. Allt från att grillkolen tar slut till att man behöver mat och sovplats när ens hus brunnit ner.

Båda sorters grannar finns garanterat på ett visst sorts ställe överallt i hela världen. I barer! Vid bardiskar trängs dem. De fina underbara som vill dig väl och alltid har nära till ett varmt ord när du behöver det som mest. Och idioterna! Det är därför jag älskar att hänga i barer.
För det ger en det där ärliga genomsnittet av den stad du befinner dig i. Ibland kan t o m en idiot vara din bästa vän. Vänd dig om och prata med din granne nu. I baren eller hemma, eller på bussen. Vi behöver varandra.

 – Johan Bergmark

Stockholm 2021 05 17

Om Johan Bergmark:
Johan Bergmark är en tinnitusskadad rock´n roll-fotograf med förkärlek för människor. Han föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm, uppväxt i Huddinge och Norrland via skytteltrafik. Och det är just där, i Norrland som hans rotsystem passar bäst.

Anledningen till att han kom att börja arbeta med fotografi var bara en lycklig slump. Från början fanns passionen uteslutande runt musiken. Det gör den fortfarande. Men på grund av total tondövhet var han tvungen att hitta ett annat uttrycksätt. Fotografi råkade vara ett medium som passade. Det var lätt för honom.

Johan arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera och svartvit film. Han förespråkar slumpen som en god arbetskamrat. När man jobbar analogt så har den en betydligt större närvaro. Det är när det går ”fel” som det händer något extra.

Han föredrar svartvitt framför färg eftersom det är mindre som ”stör”. Man kommer snabbare åt kärnan i bilden. Uttrycket, ögonen, känslan, formen! Han vill i sina bilder inte leverera några svar. Mycket hellre öppna för frågor. Varför står han där? Varför gömmer hon sig? Vad gör han med handen…? osv…Inspirationen hämtar han från musik, film, litteratur, att se på människor i vardagen, mat, dryck, relationer och allt annat som gör livet värt att leva, eller till ett helvete.

Johan Bergmark är ansluten till bildbyrån Bildhuset. Han har vunnit priset för Nordens Bästa Rockfotograf två år i rad 1994 & -95. Han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben. Han har haft flertalet separatutställningar både i Sverige och ute i Europa.

Trots att han är en högst egoistisk fotograf som fotograferar för sin egen skull, för att han måste, så har han varit publicerad i bland annat: MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt m fl. Han gör förutom sina egna projekt mestadels redaktionella uppdrag, skivomslag och filmaffischer.

www.johanbergmark.com

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table