Konstnär: Jockum NordströmMedia: ÖvrigtDatum: 2011

Jockum Nordström

Jockum Nordströms konst har en stark närvaro hos oss. Hans illustrationer från barnböckerna om Sailor och Pekka är med på omslag till menyerna och figurerar som inspirerande karaktärer över hela Riche. I baren och restaurangen hänger också litografier av konstnären.

Sailor och Pekka och de andra figurerna i barnböckerna är närmast att betrakta som trevliga vänner i restaurangen. I de färgsprakande och fantasifulla bilderna kan allt ske, inget är omöjligt och man vet aldrig vilka nya äventyr som kan ta fart genom små händelser i vardagen. I sällskap med dessa livfulla karaktärer blir stämningen i restaurangen festlig och spännande. Menyomslaget är från boken om Sailor och Pekka när de söndagen efter en gospelkonsert åker till biljardhallen. Böckerna är skapade i en collageteknik med magnifika teckningar med ett myllrande persongalleri fyllt av oväntade figurer. Totalt har fyra böcker om Sailor och Pekka utkommit. De har inspirerat många illustratörer och formgivare och är numera ansedda klassiker.

yellow_man

Barnböckerna om Sailor och Pekka skapade han på 1990- och 2000-talet.

I de senare världar som Jockum Nordström skapar blandas fantasi och verklighet. Bilder- na är berättelser som vindlar in i tanken och drömmen och ut i föreställda rum. Här tycks det vardagliga ta ett språng in i något dröm- likt och få förmågan att förvandlas. I hans teck- ningar blickar ofta personer ut mot betrakta- ren som för att fråga något. Det finns en gåtfull tjusning. De erotiska elementen återkommer, nakenhet och höghuskroppar, i salonger med pianon och instrument, hästar och soldater. Det är en underfundig humor som emellanåt skapar en melankolisk stämning med mörka undertoner.

I Jockum Nordströms collage blandas olika tekniker och influenser. Utklippta siluetter rör sig i mönstrade rymder av lövverk, fåglar och 1800-talssalonger med instrument och säll- samma figurer. I dessa världar förekommer också ofta musiken som en aktiv del. Colla- gen för tankarna till en hantverkstradition av lapptäcken och kurbits. Inspirationen hämtas från historia, 1700-talets fälttåg, tidningar, stumfilm, konst från Indien och utsikten över förorten från ateljén – allt i en sprudlande ka- valkad av liv.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table