Media: FotografiDatum: 2021

Hatte Stiwenius fotografier / kontaktkartor med Ebba Grön, The Clash och Tant Strul m.fl

presenteras med hjälp av Hatte Stiwenius Collection –
Greger Ulf Nilson och Charlie Drevstam

Restaurant Riche
13.09.2021 – 01.11.2021

Hatte Stiwenius (1949-2007), fotograferade konsekvent och på ett genomgripande sätt punkmusikens framväxt i Sverige under 70 och 80 talet och dess efterdyningar.

Med fokus på det som hände både bakom scenen och människorna runt den,
de som i punkrörelsen såg ett alternativ, en befrielse, allas rätt att uttrycka sig och möjligheten till revolt mot konventionerna. I detta upproriska sjuttiotal har Stiwenius sina fotografiska rötter, där finner han inte bara sitt eget bildspråk, utan också en tillhörighet.

Som förvaltare av hans fotografiska arv har vi, allteftersom vårt arbete med katalogiseringen av bilderna fortskridit, än mer förstått vikten av att låta en ny generation upptäcka den bildskatt han lämnat efter sig. Ett konstnärskap med hög verkshöjd, präglat av ett intresse att skildra människor och deras liv.

Nu känns det angeläget att sätta ihop dessa fragment till ett helt konstnärsskap och därmed ge Hatte Stiwenius sin rättfärdiga plats i den svenska fotohistorien.

En kontaktkarta är som att få en glimt av vad som hände. En exponering som många av oss känner igen från ett skivomslag med Ebba Grön, Imperiet eller Tant Strul och som nu kan ses tillsammans med de andra exponeringarna ger en bredare berättelse från tillfället.

Under det pågående arbetet med den första boken, som fokuserar just på musiken, har vi valt ut 17 unika kontaktkartor ur Hatte Stiwenius Collections arkiv.

Kontaktkartorna är printade i storleken 66x50cm på syrafritt bomullspapper 310g och i en upplaga på endast 10 exemplar + 2 AP.

 De inramade verken på utställningen är till salu och de andra editionerna säljs oramade via vår webbshop – hattestiweniuscollection.com som öppnar samma dag som vernissagedagen.

Alla bilder är certifierade och signerade av HSC och ett äkthetsbevis följer med varje print som kan monteras bak på inramningen.

Stockholm september 2021

Hatte Stiwenius Collection – Greger Ulf Nilson och Charlie Drevstam

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table