Konstnär: Gilbert & GeorgeMedia: TextilDatum: 2022

Gilbert & George och Asplunds på Riche

08.02.2022 – 28.02.2022

Verken är till salu se verkförteckning här.
Kontakta calle@riche.se vid intresse.

Asplunds och Riche visar upp tre mattor av Gilbert & George. ”Den punkiga attityden” som visas upp av ett internationellt etablerat konstnärspar är spännande eftersom det inte är parets typiska uttryckssätt. Placeringen på en instutition inom Stockholms restaurangvärld med en historia från 1896 gör samarbetet mer intressant.
Riche har tidigare visat mattor av t.ex. Märta Måås-Fjetterström och Jonas Bohlin.

Gilbert & George
Två individer – ett konstnärskap. I över fem decennier har Gilbert & George skapat verk som utmanat konstens
och samhällets konventioner helt utan hänsyn till vad som anses vara ”god smak”. De två möttes på Saint Martin’s School of Art har Gilbert (född i Dolomiterna, Italien, 1943) och George (född i Devon, England, 1942).
De är både subjekt och objekt i sin egen konst –en odelbar konstnärlig enhet – och utan förbehåll har de ägnat sig själva och sitt gemensamma liv åt konsten. Gilbert & George skapar inte bara sin konst – de lever
den, och deras vardag är lika rigorös som den är kreativ. Genom att reducera tillvaron runt hemmet och
ateljén i East End till enkla rutiner har de skapat utrymme för totalt konstnärligt vansinne.
Ett exempel påen rutin är att de har ätit på Mangal, en turkisk restaurang i Dalston, varje kväll i flera år i sträck.
”Vi är väldigt lojala”, säger George

Gilbert & George och Asplund
Konstnärsparet kontaktades av Michael Asplund i samband med deras vernissage av The Great Exhibition på Moderna Museet i Stockholm (9.2 2019 – 12.5 2019) och tillfrågades om intresset att göra textila verk. Asplund har tidigare erfarenhet då de gjort mattor med verk av Hilma Af Klint, som visades på CF Hill (19.9 2018 – 12. 10 2018)

Gilbert & George och Asplunds på Riche
Nu visas tre mattor upp på Riche under februarimånad, samarbetet uppstod efter samtal mellan Stefan
Lindström på Riche och Michael Asplund. Stefan blev tidigt väldigt förtjust i idén om ”den punkiga attityden” som visas upp av internationellt etablerat konstnärspar på en en restaurang som lyckats etablera sig som en referenspunkt inte bara i Sverige utan även internationellt.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table