Media: MåleriDatum: 2023

FUKTIG, STILLA, VAGGA – Sofia Heinonen

FUKTIG, STILLA, VAGGA. Sofia Heinonen på Riche.
2023.01.17 – 2023.03.19
Om FUKTIG, STILLA, VAGGA;
Sofia Heinonen arbetar med ett abstrakt-och process baserat oljemåleri. Det har resulterat i att kanterna och avtrycken har en central roll i utställningen, vilka öppnar upp möjligheten för att förmedla processen till betraktaren, vilket leder till en tidsförflyttning mellan måleriakten och nuet. När hon målar så resulterar det i avtryck som hon upplever som en frigörelse av det undermedvetna. Genom gestmåleriet strävar hon efter att nå en villkorslös närvaro. Under akten finns det inget utrymme för tvivel eller omtagningar, för om hon tillåter sig själv att tvivla, visar det sig också i resultatet.
En annan viktig del i utställningen är kombinationen av abstraktioner och naturens fenomen, som är starkt kopplad till minnen av att fysiskt befinna sig på olika geografiska platser. Hon intresserar sig också för rörelsen mellan dessa platser; resorna mellan de fasta och de tillfälliga punkterna i hennes liv. I praktiken har pendlandet mellan stad och landsbygd en avgörande inverkan på färgvalen. I staden upplever vi aldrig riktigt mörker och inte heller konstant tystnad. På landet däremot är dygnsrytmen och ljusets övergångar ständigt närvarande. Saknaden efter de här företeelser har påverkat tematiken i hennes måleri och väckt intresset för ljus och för färger som påminner om naturens. I ateljén försöker hon återskapa dessa stämningar.
Om Sofia Heinonen;
Sofia Heinonen är född 1987, uppvuxen i Jönköping och verksam i Stockholm. Hon tog sin Masterexamen i fri konst 2022 på Konstfack. 2017 examinerades hon vid Universitetet i Bergen, Norge där hon tog sin Bachelorexamen.
Hon har medverkat vid utställningar både i Sverige, Norge och Danmark. Utställningar i urval; 2021 Gaze, Galleri Thomassen, Göteborg, 2020 Vestlandsutstillingen – Kunsthall Stavanger och Charlottenborg Forårsudstilling, Kunsthal Charlottenborg, Copenhagen. Hon har tilldelats flera stipendium, bl.a. Eva och Hugo Bergmans fond, Konstakademien, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Jönköpings kommuns kulturstipendium etc.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table