Konstnär: Fabian MannheimerMedia: FotografiDatum: 2022

Fabian Mannheimer, Retroactive sweetspot

Fabian Mannheimer ”Retroactive sweetspot”
16.08.2022 – 17.09.2022
Riche Stora Baren

Verkförteckning; index F Mannheimer Retroactive Sweetspot

Retroactive Sweetspot är uppföljningen till Lost In Technology (Riche Lilla Baren 2016), och fortsätter resan genom lyxelektronik från 70- och 80-talet.

Utställningen utgör en hyllning till den mörklagda skönheten som i decennier legat gömd under locken till förstärkare och slutsteg,
på vindar och i källarförråd. Årets bilder tar oss ännu närmre form och färg än tidigare, och Mannheimers lins når så djupt att det materiella ibland övergår till drömliknande platser, stundom angränsande till det non figurativa. Kablage och elektroniska komponenter flyter samman i oskärpa och bildar fält av nya mönster och former. Här serveras vi oljiga, till synes vibrerande ytor i vad som påminner om blänkande hud, och i en Trompe Lóeil-liknande lek tar bilderna klivet in i erotik och sensualism.

”Att fortsätta lyfta fram varje maskins personliga drag, och att skapa nya värden och kanske till och med ny mening – det är glädjen i mitt arbete”.

 – Fabian Mannheimer

Till skillnad från Lost In Technologys dystopiska anslag, tar Mannheimer den här gången ett inspirerat och positivt avsked till den uttjänta tekniken som fortfarande strålar i all sin bortglömda prakt. Om Lost In Technology var en blick på de värden som eventuellt gått förlorade i teknikens konstanta framfart, är Retroactive Sweetspot ett förvaltande av de värden som lever vidare – skönhet, elegans och kvalitet. Kanske kan vi ana konstnärens tacksamhet.

 

Om konstnären

Fabian Mannheimer, född i Göteborg 1971, har producerat film, foto och konst i hela sitt liv.
Efter några år i Hong Kong, där han som ung producent var med och lanserade MTV Asia, har han haft sin bas i Stockholm där han idag bor med sina tre söner. Film- och fotoproduktioner har sedan början av 90-talet producerats över hela världen framför allt för kommunikationsbranschen. Fabian har just nu pågående utställningar i Amsterdam och på Epicenter och Riche i Stockholm.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table