Konstnär: Fabian MannheimerMedia: FotografiDatum: 2016

Fabian Mannheimer

Fabian Mannheimer presenterar Lost in Technology på Lilla Baren på Riche

5 – 23 april 2016, Riche Lilla Baren

Fabian Mannheimers arbete fokuserar på teknik, men undersöker även frågor om utsatthet i en urban värld. Vad händer när utopin blir dystopi? Verken är också en kommentar till teknikens konstanta framfart och utveckling – och de värden som eventuellt går förlorade i processen. Vad händer med en människa som ständigt lämnas i teknikens kölvatten?

Med ”Lost in Technology” vill Mannheimer inte så mycket antyda en riktning för framtiden, mer snegla på resultatet av en framtid från förr. Hans första separatutställning på Riche är en hyllning till gammal utgången elektronik; den teknik som gått förlorad, men varit banbrytande i sin tid och påverkat oss alla. Hi-tech långt ifrån appar och den digitala revolutionens gnistrande framtid. Den Sköna Nya Värld i förfall. Som i verket ”Diminishment”, där Mannheimer gett kretskort, kablar, transistorer och motstånd från en Bang & Olufsen från 1972 nytt liv, med känslor av industriella miljöer och underliggande hot. ”Varje maskin är en personlighet. Och markant är också att kvaliteten återspeglas internt. De bättre märkena är elegantare inuti, säger Fabian.”

”Det blev rejält mycket puts och pill med sprayluft och Ajax, men väl värt det. Föråldrad teknik fick nytt liv och mening – och är faktiskt alltid häpnadsväckande vacker. Visuellt belönande.”

Kontakt: art@fabianmannheimer.com

/Om konstnären/

Fabian Mannheimer, född i Göteborg 1971, har i olika former jobbat med – och producerat – film-, foto- och konstuttryck i hela sitt liv.

Efter några år i Hong Kong, där han som ung producent var med och lanserade MTV Asia, tog kärleken till hemlandet och det kommersiella berättandet över. Du har sett hans jobb i prisbelönta filmer och projekt sen dess. Hans arbete idag kretsar kring att representera konstnärer och regissörer, producera film och konst samt Juryarbete i bland andra Crestas Grand Jury som ämnar sätta den kreativa standarden i reklambranschen.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table