Konstnär: Björn OlofssonMedia: FotografiDatum: 2014

Björn Olofsson

ROCK´N ROLL – in the eye of the hurricane. 04.03.14-29.03.14

En fotoutställning av Björn Olofsson

”Utställningen är ett retrospektivt subjektivt kalejdoskop av bilder från klubbar och spelningar runtom I världen. Både en inre och en yttre resa i tid och i rum. Min resa. Så här med facit på hand, som att flyga ut i den yttre atmosfären, tur och retur i supersonic speed, som att spräcka ljudvallen om och om igen” Björn Olofsson är uppvuxen högst upp i norr, vid kusten, precis vid den finska gränsen. Haparanda. Radiogrammofonen var mittpunkten hemma i vardagsrummet, med föräldrar som buggade till Elvis Jailhouse Rock. 1966 fick Björn sin första kamera och började hänga i skolans fotolabb. Referenserna och impulserna kom från engelska poptidningar och skivomslag.

Björn Olofsson säger ”Mina bilder är minnen, vålnader, som går igen, inte som spöken, mer som änglar, eller som bevis från en annan tid som flytt, men som ännu lever. Att jag var där. Ögonblick från förr och nu. Tidlöst.”

Björn minns ett hotellrum i Malmö där han tar bilder på Eric Burdon från The Animals. Ett av de riktigt stora sextiotalsbanden. En magisk kväll. Burdon berättar om sin vänskap med Jimi Hendrix och John Lennon. Rockhistoriens vingslag känns nära och laddade. Björn rör sig sakta runt i rummet med sin  Pentax för att hitta det rätta ljuset och känslan. Björn körde taxi i mitten av åttiotalet. En kväll kliver Johnny Thunders in i bilen utanför Malmen på Medborgarplatsen. Allt kan hända. Bara en sån sak.

Bilderna är fotograferade med film, svartvitt & färg. Kodak & Fuji. Kamera: Verra 1, Pentax och Nikon.
Band som porträtteras är;
Incredible String Band, Mink DeVille, Essex Green, Soundtrack Of Our Lives, Deep Purple, Pete Molinari, Bob Marley & The Wailers, The New Barbarians, Eric Burdon, Buckaneers, Eagles, The Photos, Johnny Thunders, Les Big Byrd, The Golden Animals, Oh Lucky Star, Primal Scream, Collen Green, Oasis och The Hives.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Andra konstverk

preview image
Konstnär: Andreas RibbungMedia: MåleriDatum: 2023

”Painting processes” av Andreas Ribbung

När Andreas Ribbung erbjöds att visa sitt måleri på tunnelbanestationen Gärdet och skulle välja ut målningar som skulle sitta i långa rader bestämde han sig för att göra två nya målningar och dokumentera dem under processen. Resultatet blev en serie bilder av samma målning där man kan se hur den växer fram. Efter detta fortsatte Andreas att måla en serie nya målningar som hela tiden dokumenterades.
preview image
Konstnär: Achtung InternetMedia: InstallationDatum: 2023

Achtung Internet

chtung Internet utforskar gränssnittet mellan vår digitala och analoga verklighet. Den moderna människan skiftar planlöst mellan en fragmenterad buffé av intryck från ett allt mer växande parallellt universum, och en fysisk värld med tydliga begränsningar. Gränsen mellan ”verkligheten” och cyberspace blir suddigare och suddigare för varje år som går. En ny paradigm håller på att ta form och människans växtvärk skapar ett vakuum för en lägre stående gestalt att frodas i.
preview image
Konstnär: Adam LexarMedia: MåleriDatum: 2022

Adam Lexar visar konst i Lilla Baren på Riche

I denna utställning har Adam arbetat med hur tolkningar kan uppstå mellan människa och maskin. Genom ett datorprogram som styrs av artificiell intelligens har han skapat motiv genom en metod som kallas för “text-to-image". Adam skriver in en mening i programmet som sedan “bygger” en unik bild från en enorm bilddatabas i ett försök att representera denna (Adams) text till en bild. Sedan tolkas dessa (ofta) pixliga bilder genom Adams måleri, vilket blir en slags konversation mellan konstnären och programmet där kommunikationen i form av språk och programmering skapar nya unika typer av bildrepresentation.
Book a table