Björn Olofsson

ROCK´N ROLL – in the eye of the hurricane. 04.03.14-29.03.14

En fotoutställning av Björn Olofsson

”Utställningen är ett retrospektivt subjektivt kalejdoskop av bilder från klubbar och spelningar runtom I världen. Både en inre och en yttre resa i tid och i rum. Min resa. Så här med facit på hand, som att flyga ut i den yttre atmosfären, tur och retur i supersonic speed, som att spräcka ljudvallen om och om igen” Björn Olofsson är uppvuxen högst upp i norr, vid kusten, precis vid den finska gränsen. Haparanda. Radiogrammofonen var mittpunkten hemma i vardagsrummet, med föräldrar som buggade till Elvis Jailhouse Rock. 1966 fick Björn sin första kamera och började hänga i skolans fotolabb. Referenserna och impulserna kom från engelska poptidningar och skivomslag.

Björn Olofsson säger ”Mina bilder är minnen, vålnader, som går igen, inte som spöken, mer som änglar, eller som bevis från en annan tid som flytt, men som ännu lever. Att jag var där. Ögonblick från förr och nu. Tidlöst.”

Björn minns ett hotellrum i Malmö där han tar bilder på Eric Burdon från The Animals. Ett av de riktigt stora sextiotalsbanden. En magisk kväll. Burdon berättar om sin vänskap med Jimi Hendrix och John Lennon. Rockhistoriens vingslag känns nära och laddade. Björn rör sig sakta runt i rummet med sin  Pentax för att hitta det rätta ljuset och känslan. Björn körde taxi i mitten av åttiotalet. En kväll kliver Johnny Thunders in i bilen utanför Malmen på Medborgarplatsen. Allt kan hända. Bara en sån sak.

Bilderna är fotograferade med film, svartvitt & färg. Kodak & Fuji. Kamera: Verra 1, Pentax och Nikon.
Band som porträtteras är;
Incredible String Band, Mink DeVille, Essex Green, Soundtrack Of Our Lives, Deep Purple, Pete Molinari, Bob Marley & The Wailers, The New Barbarians, Eric Burdon, Buckaneers, Eagles, The Photos, Johnny Thunders, Les Big Byrd, The Golden Animals, Oh Lucky Star, Primal Scream, Collen Green, Oasis och The Hives.