Konstnär: Fabian MannheimerMedia: FotografiDatum: 2022

Fabian Mannheimer ”Retroactive sweetspot”

Fabian Mannheimer ”Retroactive sweetspot”
16.08.2022 – 17.09.2022
Riche Stora Baren

Verkförteckning

 

Retroactive Sweetspot är uppföljningen till Lost In Technology (Riche Lilla Baren 2016), och fortsätter resan genom lyxelektronik från 70- och 80-talet.

Utställningen utgör en hyllning till den mörklagda skönheten som i decennier legat gömd under locken till förstärkare och slutsteg,
på vindar och i källarförråd. Årets bilder tar oss ännu närmre form och färg än tidigare, och Mannheimers lins når så djupt att det materiella ibland övergår till drömliknande platser, stundom angränsande till det non figurativa. Kablage och elektroniska komponenter flyter samman i oskärpa och bildar fält av nya mönster och former. Här serveras vi oljiga, till synes vibrerande ytor i vad som påminner om blänkande hud, och i en Trompe Lóeil-liknande lek tar bilderna klivet in i erotik och sensualism.

”Att fortsätta lyfta fram varje maskins personliga drag, och att skapa nya värden och kanske till och med ny mening – det är glädjen i mitt arbete”.

– Fabian Mannheimer

Till skillnad från Lost In Technologys dystopiska anslag, tar Mannheimer den här gången ett inspirerat och positivt avsked till den uttjänta tekniken som fortfarande strålar i all sin bortglömda prakt. Om Lost In Technology var en blick på de värden som eventuellt gått förlorade i teknikens konstanta framfart, är Retroactive Sweetspot ett förvaltande av de värden som lever vidare – skönhet, elegans och kvalitet. Kanske kan vi ana konstnärens tacksamhet.

Om konstnären

Fabian Mannheimer, född i Göteborg 1971, har producerat film, foto och konst i hela sitt liv.
Efter några år i Hong Kong, där han som ung producent var med och lanserade MTV Asia, har han haft sin bas i Stockholm där han idag bor med sina tre söner. Film- och fotoproduktioner har sedan början av 90-talet producerats över hela världen framför allt för kommunikationsbranschen. Fabian har just nu pågående utställningar i Amsterdam och på Epicenter och Riche i Stockholm.

Boka bord idag!

Riche är en samlingsplats och hos oss kan du i princip spendera hela din vakna tid. Gör en bordsbokning idag så har du något gott att se fram emot. 

Book a table