ostron på riche

Riche ostronskola

Hur öppnar man egentligen ett ostron? Och vilken dryck passar bäst till? Välkommen till Riche ostronskola!

Så här öppnar du ett ostron

  1. Använd en handduk för att skydda handen.
  2. Lägg den platta sidan av skalet uppåt och den djupa sidan nedåt.
  3. Gå in vid ostronets ”gångjärn” och vicka in kniven och tills locket släpper - dra kniven bortåt och mot skalets ovansida. Fästet skärs av. (Enklast blir det om du har en ostronkniv du kan använda dig av.)
  4. Lossa ostronet försiktigt och lukta på det. Det ska dofta fräscht av hav.
ostron på riche
ostron på riche
ostron på riche
ostron på riche

Vanliga frågor och svar

Självklart! Ostron ska ätas eller tillagas när de är levande. Äter du ett rått ostron ska det ätas så snart som möjligt efter att det har öppnats. På Riche öppnar vi dina ostron precis innan vi serverar dem till dig.

Traditionellt sett äter man ostron råa med schalottenlöksvinägrett, citron eller au naturel. Att använda tabasco som smaksättare till ostron är också vanligt. Det är även vanligt att äta gratinerade eller pocherade ostron.

 

En gammal tumregel säger att man äter ostron under alla månader som har ett "r" i namnet; januari, februari, mars, april, september, oktober, november och december. Du kan självklart äta ostron året om men de är generellt sett godare på vintern, våren och hösten. Detta beror på att ostron är hermafroditer, och under sommarmånaderna går de in i ”hona-fasen” och lägger sina ägg. Under den här processen kan ostronenen bli lite mjölkaktiga i sitt utseende. Det är absolut ingen fara att äta dem då, men de smakar helt enkelt lite bättre under de andra tiderna på året.

Champagne såklart! Alternativt vitt vin från Loire – det är torrt och friskt och passar perfekt till ostron. Om man inte är sugen på vare sig Champagne eller vin så är det också väldigt gott med en mörk öl, förslagsvis porter.

Just nu erbjuder vi fina Dousset nr 3, från arten Gigas. Dem väger ca 65-85 g och odlas ca 15 mil norr om Bordeaux. Mycket, mycket fina tycker vi!

ostron och dryck

Låt oss hålla kontakten, så som vänner gör.

Det händer alltid något hos oss som du inte vill missa. Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad, få erbjudanden, inbjudningar och tips på hur du kan njuta lite mer i livet. När du prenumererar på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Book a table