Sunny sunny sunny – Tove Dreiman

Tove Dreiman
Sunny sunny sunny
Riche Lilla Baren

06.12.2022 – 24.01.2023

Text av Stina Nyberg och Tove Dreiman;

Solen vaknade den morgonen med en djävulsk baksmälla.
Den försökte stiga långsammare än vanligt, men jorden spann utan hänsyn till solens oroliga inre. Obönhörligt gick ett skalv genom det gasiga innanmätet och exploderade i ett utsläpp av den brännande sorten. Fisen störtade fram genom rymden och tvingade satelliter och elnät att hålla andan innan den tillslut gav med sig och skingrades.

Solen djupandades sig igenom de värsta solstormarna innan den kravlade sig upp över Stureplans sneda tak. Om de morgontrötta människorna hade lyft blicken skulle de sett ett plågat anlete resa sig över Dramaten, men det gjorde ingen, och att solens unkna andedräkt svepte längs Birger Jarlsgatan var alla redan så vana vid att de inte längre uppfattade den.

Solen, förbisedd och lös i kistan, släpade sig vidare in på Riche, där den satte sin tunga röv på en av de mjuka barstolarna i Lilla Baren. ”En mimosa, tack” pustade solen och bartendern kollade inte upp innan den hivade en tunt glas gul sörja över baren: ”Det blir en förmögenhet, tack”. ”Jag är din livgivande kraft och förestående död” svarade solen förnärmad och önskade nästan att den hade kunnat svälla till en röd jätte på en gång, och sluka hela denna jävla bar, stad, land, kontinent och planet en gång för alla. Istället svepte den sin drink och hasade in på toaletten innan den smet ut genom fönstret och vidare ut i staden. En ny dag hade börjat.

I soloutställningen ’Sunny sunny sunny’ tar Tove Dreiman solen i hand och sneglar över kanten till avgrundens djup. Tillsammans tar de sig an en rutten värld med ett uppmuntrande sken, väl medvetna om att solen, denna medelstora stjärna vars exkrementer just nu skänker oss livet, slutligen kommer sluka vår planet. I denna utställning på Lilla Baren smyckas väggar och tak av textila verk som klär domedagen i en lite glansigare kostym.

Om Tove Dreiman

Tove Dreiman (f. 1987) arbetar med måleri, skulptur, textil och scenografi med en genomgående förkärlek för det materiella och melodramatiska. Hon är baserad i Stockholm och har läst en masterutbildning på Konstfack. Hennes arbete har presenterats utomlands på bl.a. Art-Lab Akiba och Midori.so 2 (Tokyo), Fitzrovia Gallery (London), Copenhagen Contemporary (Köpenhamn)
och Kick (Aten). I Sverige har hennes arbete visats på bland annat Moderna dansteatern, Marabouparkens konsthall (Stockholm), Gärdets tunnelbanestation, Dansens hus, Crum Heaven och Bångska Våningen.
Se mer på www.tovedreiman.se

 

Fotografier från arbetsprocessen med verket ”Echoes”,
skapat med koreografen Ar Utke Acs m. fl. (2021). Fotograf Märta Thisner.

 

’Sunny sunny sunny’ visas på Lilla Baren på Riche från 6 dec till 26 januari.

Varmt välkommen på vernissage 6 januari kl 17–19,
med musik i urval av Kablam och Iinatti.

 

Denna vecka på Riche

preview image
Tisdag 17/01 - Söndag 19/03 | Stora baren | Konst
FUKTIG, STILLA, VAGGA - Sofia Heinonen på Riche

Sofia Heinonen arbetar med ett abstrakt-och process baserat oljemåleri. Det har resulterat i att kanterna och avtrycken har en central roll i utställningen, vilka öppnar upp möjligheten för att förmedla processen till betraktaren, vilket leder till en tidsförflyttning mellan måleriakten och nuet. När hon målar så resulterar det i avtryck som hon upplever som en frigörelse av det undermedvetna. Genom gestmåleriet strävar hon efter att nå en villkorslös närvaro. Under akten finns det inget utrymme för tvivel eller omtagningar, för om hon tillåter sig själv att tvivla, visar det sig också i resultatet.

preview image
Tisdag 24/01 - Lördag 4/03 | Lilla baren | Konst
Fanny Erkelius konst på Lilla Baren på Riche

Utställningen är en serie stillbilder genom natten ljus och mörker. De känslotillstånd, miljöer och bleknande idéer som lättast når oss i månljus. Spritens värme, som slår om likt en kullerbytta till iskall kyla när inte förälskelsen är besvarad. Och nattens mörker, så hotfull när vi glömmer bort att allt är detsamma även med bristen av ljusets reflektioner. Fanny Erkelius, f. 1993 i Gävle, numera bosatt i Stockholm, hade sin första utställning Lär Mig Leva på Gävle Länsmuseum 2019. Hon har sedan dess medverkat i ett tiotal solo- och grupputställningar.

preview image
Lördag 28/01 - Lördag 1/04 | Teatergrillen | Konst
Hanna Zelleke Collin, Gräsrotsrörelser / Trapezium

Gräsrotsrörelser / Trapezium är ett samlingsnamn för anteckningar, teckningar, tankar och fotografier från det trapeziumformade området mellan Gamla stan Skeppsholmen, Peter Dahls målningar på KB och Teatergrillen. Någonstans i gränslandet mellan det personliga och det privata, mellan kunskapsteoretiska frågeställningar och färgupptäckter i form av löv, godispapper eller väggen på Teaterbaren. Material som ligger till grund för utställningen på teatergrillen, en form av landskapsmåleri i gränslandet mellan inre och yttre landskap. Mellan abstrakt och materiell verklighet, utifrån frågor kring förhållandet mellan intuition och perception. Hanna Zelleke Collin arbetar med frågor som rör förhållandet mellan måleri och filosofi. Utbildad på Konstfack, kandidatexamen i Konst och Stockholms Universitet, kandidatexamen i Teoretisk Filosofi. 2021 tilldelades hon Bernadottestipendiet för projektet Intuition och Perception i Teckning och Måleri, ett projekt där konstnärliga metoder ligger till grund för filosofiska frågeställningar. Verken visades på bland annat Konstakademien, Galleri Nordenhake och på Market Art Fair tillsammans med Galleri Arnstedt.