thumbnail mobile

Vernissage Skallprojektet. Björn Atldax, utställning i matsalen på Riche

Varmt välkomna på Vernissage på Riche tisdag den 7e november kl 17:00-19:00 i närvaro av konstnären.
Riche bjuder på förfriskning. Det finns även möjlighet att prova Atldax alkoholfria brygd (Two Face) i anslutning till vernissage.
Stötta gärna Riches konstsatsning genom att boka bord eller avnjuta en måltid i anslutning till vernissage.

 

BJÖRN ATLDAX
Skallprojektet.
RICHE
07.11..2023 – 26.11.2023

Verken är till salu.

Björn Atldax visar tio stycken textila verk samt Risografier på Riche.

”Oftast handlar mina verk om att kommentera människors delade fantasier kring myter och religion. Världen är full av konstiga historier som påverkar folks vardag. Den ena saken underligare än den andra. Att använda referenser till det allmänna tankegods av symboler och historier som omger oss är spännande för att tankearbetet hos betraktaren redan tjuvstartat.”

Döden och dödskallen har en plats i alla våra hjärtan, i de flesta kulturer och populärkulturer. Överallt och genom hela historien. Björn Atldax gör nedslag i, och utforskar olika kulturyttringar där dödskallar och död traditionellt har fått ta stor plats. Från Voodoo och piratflaggor till de dödas dag, tibetanska Kapalas och egna fantasier. Symboltungt och lekfullt.
Förhoppningsvis stillsamt och bisarrt.
Verken har tecknats med tusch och har sedan i samarbete med Indigofera jeans omvandlats till en liten limiterad upplaga filtar vävda av 100% norsk ull på Rörås Tweed. Mått 150x200cm.

Verken har inspirerats av en rad olika källor t ex Baron Samedi (en av andarna lwa eller loa i den haitiska voodoo-religionen) Behemoth (Behemot är ett växtätande mytologiskt djur som nämns i Jobs bok i Gamla Testamentet) och Tarotkortet Döden (kortet ses generellt som nummer 13. Rättvänt symboliserar kortet förändring, slut, övergång eller att släppa taget. Omvänt symboliserar kortet rädsla för förändring, att återupprepa negativa mönster, stagnering och förfall.)
Gemensamt för verken är att de är motiv som ofta sprider fasa, men här presenteras motiven på ett sånt sätt att åskådaren blir förtrollad av hantverket mer än förskräckt över det som presenteras.
I Atldax värld är dessa inspirationer något som avbildas på ett avdramatiserat sätt;
blodet rinner, likkistorna samlas men hemskheterna är förtrollande förtjusande.

Björn Atldax (Född 1973 i Stockholm) är konstnär och illustratör.  Atldax är mest känd som illustratör som fångar samtida strömningar, men Atldax arbetar med en rad olika konstformer, uttrycksmedel, tekniker och material, enligt egen utsago arbetar Atldax i alla material han kommer åt. Atldax har tidigare visat verk på Riche; ”Tupilaker” som enligt grönländsk inuitisk tradition är hämnande monster, byggda av skelett och andra djurdelar.

Björn Atldax
Photographer;
Gustav Karlsson Frost/
Frosty

Denna vecka på Riche

preview image
Lördag 18/05 - Söndag 19/05 | Lilla baren | DJ
Lada Recordings

Lada Recordings is the lovechild of three deejays who share a passion for electronic music and are often seen together as a trio behind the decks. What started off back in 2017 as a label became more than just that. Ever since then, Lada has been seen graciously traversing the club scene, with a main objective to spread their joy of dancing. The group consists of ISI-X, Hans Xavier and Rusky Luma. With a broad collection built on their separate flavors of house music, Lada Recordings form their distinct and nuanced sound as they play together.

preview image
Tisdag 21/05 | Lilla baren | Konst
Vernissage i Lilla Baren, Ziggy Lindholm, ”Heart-shaped birthmarks”

Ziggy Lindholm (född 2002 i Järvsö). Grunden i Ziggy Lindholms måleri har varit det han inte ser sedan den dagen han började skapa. Det är sammanhang och bilder han personligen saknat under sin uppväxt, men dessa har han varit medveten om på avstånd. Genom skärmar, texter, historier och fantasier föddes en längtan efter det coola, absurda och emotionella. Det som driver hans skapande är hans nyfikenhet och önskan att hitta tröst i bildvärldar. Ziggy Lindholm gör ofta direkta referenser till vad han tar in, han är främst inspirerad av film och litteratur, och processen att han gräver bland olika källor för att placera dessa i en ny kontext, på en duk, bland andra ofta oväntade blandningar av bilder och texter.

Book a table