thumbnail mobile

Vernissage Leif Ericson ”JAG ÄR GLAD!”

Varmt välkomna på Vernissage på Riche tisdag den 19e mars kl 17:00-19:00.
under vernissage kommer Leifs familj vara representerad av sonen Joakim Werning.
Och cirkusartisten Rebecca Seward (Leifs barnbarn) kommer att framföra ett nummer med en av Leifs marionettdockor, ”Mr BLue Monday”.
Invigningssamtal kl 18:00.
kl. 18.15 Framträdande, cirkusartisten Rebecca Seward (Leifs barnbarn) framför ett nummer med en av Leifs marionettdockor, ”Mr Blue Monday”.
kl. 19.00 Johan Zetterquist spelar Drone för att hedra Leif.
Riche bjuder på förfriskning.
Stötta gärna Riches konstsatsning genom att boka bord eller avnjuta en måltid i anslutning till vernissage.
Verken är till salu och verklista finns på plats.
Riche bjuder på förfriskning, stötta gärna Riches konstsatsning genom att avnjuta en måltid i anslutning till vernissage.
Leif Ericson
JAG ÄR GLAD!
Riche
2024.03.19 – 2024-05-05

Erik Leif Ericson (1927 – 2023) föddes i Mölndal och verkade i Stockholm och var en svensk målare.
Han studerade vid Slöjdföreningens skola i Göteborg för Nils Wedel 1946-1949 och på Valands konstskola, Göteborg för Endre Nemes 1950-1955. Leif Ericson är representerad vid Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm.

Utställningen ”JAG ÄR GLAD!” på restaurang Riche visar på glädjen och kraften i Leif Ericsons färgsprakande och fantasifulla konstnärskap.
Leif växte upp med en far som jobbade på Papyrus pappersbruk och hade obegränsad tillgång till ritpapper. Han följde i tidig ålder ofta med sina föräldrar på konstutställningar och cirkusföreställningar. Inspirerad av det sökte han sig till konstskolor och kom in på Slöjdföreningens konstskola 1946.
Under studierna för Nils Wedel på ”Slöjdis” i Göteborg såg han Endre Nemes stora utställning på Göteborgs Konsthall 1948. Utställningen gjorde ett så djupt intryck på honom att han sökte till Valands konstskola där Nemes var professor.
Studietiden på Valand, 1950–55, blev en avgörande tid. I konstnärskollektivet kallat ”Kåken” uppstod spontana tradjazz-jam med Leif Ericson på trummor. Där bildades ”Landala Original Red Hot Stompers” med bland andra konstnärskollegan och kornettisten Jörgen Zetterqvist. Samma krets grundade det konstnärsdrivna Galleri 54, som än idag drivs av nya generationer.
Scener från musik, teater, film och cirkusföreställningar dyker upp i Leifs bilder och man kan nästan se
på motiven att konstnären lyssnat på jazz när han målat. Leif hade alltid sitt skissblock redo i väskan för
att fånga tillfället på till exempel en konsert med Chet Baker.

”Det är som ett äventyr att låta bilden växa fram på den vita duken, att med ett ritkol teckna upp motivet och därefter låta bilden bli ett spelrum för färg, rytm och fantasi. Varje gång en lika spännande upplevelse”.

Leif Ericson

Leif Ericson föddes 1927 i Mölndal och var verksam i Stockholm fram till sin död 2023.
Bland det sista han ritade var en textad servett som sa – Jag är glad!

Porträtt av Leif Ericson – Foto Norio Kidera

Book a table