thumbnail mobile

Vernissage: Jeanette Hayes. Teckningar, gravyrer och en video. Curator: Alida Ivanov

Varmt välkomna på vernissage.
Lördag den 7 oktober kl. 18-20 i närvaro av konstnären.
Lilla Baren är stolta över att presentera denna konst och bjuder på förfriskningar.

 

 

Jeanette Hayes
Teckningar, gravyrer och en video
07.10.2023-11.11.2023

Curator: Alida Ivanov

 

Jeanette Hayes ställer ut på tre platser runt Stockholm från 7 oktober:
Restaurang Riche, galleriet Steinsland Berliner och som en del av Konstväxlingar i tunnelbanan på stationen Gärdet.

 

Här på Riche presenteras teckningar, gravyrer och en video. Hayes leker med olika teman: en teckning kan ses utifrån uttrycket “boys will be boys” med allt vad det kan innebära, en annan handlar om kärlek och relationer och den tredje skildrar en så kallad “person of interest”, en person som visas extra uppmärksamhet under en brottsutredning. Allt är både rättfram och diffust med många ingångar. I de tre gravyrerna som visas på Riche möts vi av en kvinna på en motorcykel: ett “proof of life” porträtt, hon lever ingen kan tro något annat!

 

Om de pappersbaserade verken är fantasin så är videon en bit verklighet. Verket började spelas in under pandemin, under nedstängning, social distansering och rädsla. Den blir ett sätt att knyta ihop säcken. Hayes har sedan dess arbetat med materialet och upplevt det som helande, vilket syns i videon som börjar dystert för att sedan gradvis läka och slutet blir en fest.

Alla tre utställningarna för en dialog och förenar deras konstnärliga berättelser. På Gärdet är 20 collage fyllda med bilder av stillhet och väntan, som ekar de känslor av förväntan man kan känna på tågstationen. Arbetet för Steinsland Berliner är för efter den väntan. Att komma tillbaka till livet, renässansen.

Jeanette Hayes verk tacklar frågor kring det traditionella bevarandet icke-traditionella digitala  och popkulturella bilder genom måleri, video, digital manipulation och internetcollage. Hon är intresserad av kulturella fenomen och konfrontationen som uppstår mellan det gängses och ett givet ämne. Hayes arbetar med bildspråket vi möts av och navigerar i vardagen och de bildernas samband till våra idéer om civilisation och ägande.

 

Jeanette Hayes (f. 1988) en New York- baserad konstnär som främst arbetar med måleri men använder sig ofta av andra tekniker också . Hayes kommer ursprungligen från Chicago men flyttade till New York under sina studier på Pratt Institute.

 

Hayes har ställt ut internationellt med solotuställningar i Italien, Frankrike och Belgien. Här i Stockholm var hon en av konstnärerna i utställningen Powerful Babies på Spritmuseum (2015). Hon har även visats på olika gallerier i New York och Los Angeles inklusive: Half Gallery, M+B Gallery, Allouche Gallery, The Hole, The National Arts Club, för att nämna några. 2019 curerades Hayes  av Culture Corps för att skapa en offentlig konstinstallation på Hudson Yards i New York, som var att beskåda i ett år. Jeanette Hayes har gjort animerade GIF-bilder och videor för Proenza Schouler, CHANEL, Alexander Wang, Cynthia Rowley, Vogue och Opening Ceremony. Hon har vunnit konstnärssponsring från BlackBerry och Blick Art och valdes av tidningen Purple för att skapa deras artistbok 2016, som hon gav titeln ”five”. Hayes har varit med i New York Times, Vogue Japan, i-D, Complex Magazine, Interview Magazine, Dazed, Purple Magazine, Paper Magazine, Playboy och TimeOut New York valde Hayes som en av de ”5 viktigaste nya artisterna i New York City .”

 

 

Book a table