Vernissage Giulia Cairone, Hjärtat är (ändå) bedrägligast av allt 

Lilla Baren på Riche inleder konsthösten med ny utställning med Giulia Cairone.

Vernissage 31.08.2022
kl 17-19 med konstnären närvarande
Riche bjuder på förfriskningar.
Varmt Välkomna!

 

Text om utställningen och konstnären av Ashik Zaman

Hjärtat är (ändå) bedrägligast av allt 

På senare tid har Giulia Cairone arbetat med det man kan benämna ett skulpturalt abstrakt måleri där plexiglasets materialitet för måleriet närmare, och ibland rentav faktiskt till det tredimensionella fältet. Det är lätt att landa i vissa typiska beskrivningar av Giulia Cairone konstnärskap; ofta kommer det sensuella på tal på grundval av de färgmässiga och materiella anslagen på ytan. Det sensuella kommer vidare an på hur de ömma gesterna på plexiglas ger ett visst dekorativt utslag för handen vilket inte sällan är habegärligt för många. Det är helt klart förföriskt läckert.

Själv uppger konstnären sig specifikt vara intresserad av ständigt närvarande gränsdragningar mellan vad som är god och dålig smak inom konst. Ett utmanande av våra invanda fördomar om hur den goda konsten uppenbarar sig. I syftet tillgår hon en feminin estetisk, och särskilt då en viss feminin estetik som kan upplevas som naiv och barnasinnad, och därför redan i ett utgångsläge besväras av en inskränkt syn. I den aktuella utställningen framkommer den mest universellt igenkännbara känslosymbolen i högform: hjärtat, som sin enkel- och uppenbarhet lätt blir uppfattad som banal. Jag tänker att det finns en tvetydighet i konstblicken hos betraktaren som känner på sig att hen borde förhålla sig lite ironiskt till hjärtats förekomst i denna bildform. Samtidigt är formen angelägen och väcker säkert också ett behag.

Jag finner definitivt att en styrka i Cairones konst är hur den utan att göra avkall på estetiska förtjänster provocerar till tanke. Hon är konstskoleutbilidad på högsta nivå, så vad är grejen med att hon målar just så här, tänker säkerligen någon. Vilken självinsikt målar hon med egentligen? Avser hon verkligen att undersöka smak såsom påstås eller är det en enkel efterhandskonstruktion? Jag gissar bestämt att Cairone i vart fall inte har några ursäkter för sin konst i skjortärmen som avsikt. Medvetenheten är (o)lyckligt nog total.


Ashik Zaman

 

 

Denna vecka på Riche

preview image
Lördag 18/05 - Söndag 19/05 | Lilla baren | DJ
Lada Recordings

Lada Recordings is the lovechild of three deejays who share a passion for electronic music and are often seen together as a trio behind the decks. What started off back in 2017 as a label became more than just that. Ever since then, Lada has been seen graciously traversing the club scene, with a main objective to spread their joy of dancing. The group consists of ISI-X, Hans Xavier and Rusky Luma. With a broad collection built on their separate flavors of house music, Lada Recordings form their distinct and nuanced sound as they play together.

preview image
Tisdag 21/05 | Lilla baren | Konst
Vernissage i Lilla Baren, Ziggy Lindholm, ”Heart-shaped birthmarks”

Ziggy Lindholm (född 2002 i Järvsö). Grunden i Ziggy Lindholms måleri har varit det han inte ser sedan den dagen han började skapa. Det är sammanhang och bilder han personligen saknat under sin uppväxt, men dessa har han varit medveten om på avstånd. Genom skärmar, texter, historier och fantasier föddes en längtan efter det coola, absurda och emotionella. Det som driver hans skapande är hans nyfikenhet och önskan att hitta tröst i bildvärldar. Ziggy Lindholm gör ofta direkta referenser till vad han tar in, han är främst inspirerad av film och litteratur, och processen att han gräver bland olika källor för att placera dessa i en ny kontext, på en duk, bland andra ofta oväntade blandningar av bilder och texter.

Book a table