Trinidad Carrillo på Teatergrillen, premiärvisning av SAK edition samt utställning

Teatergrillen är stolta över att presentera en utställning och premiärvisning med Trinidad Carrillo i samarbete med SAK, Sveriges Allmänna Konstförening

Utställning Trinidad Carrillo på Teatergrillen
13.09.2022 – 19.11.2022

Trinidad Carrillo på Teatergrillen, premiärvisning av SAK edition samt utställning

Trinidad Carrillo (f.1975) är en svensk-peruansk konstnär utbildad vid Valands Konsthögskola och Fotohögskolan i Göteborg. I Carrillos foton råder ett slags magisk realism, i ett plan mellan det vardagliga och det drömlika. Hon söker fram mytiska, suggestiva miljöer där hon själv eller familj och vänner ibland figurerar. En särskild plats har medicinalväxterna för deras förmåga att såväl bota och läka som försätta i trans.

I utställningen på Teatergrillen visar Carrillo tidigare verk från 1997 och framåt, liksom ett helt nytt verk i upplaga.

Motivet i editionen kommer från en resa till Yucatanhalvön i Mexico, en resa som började med tankar kring platsen där den meteorit som utplånade dinosaurierna föll. Vad växer i ett meteorlandskap?

Vistelsens sista morgon steg Carrillo upp innan soluppgången och gick ner till den sjufärgade Bacalalagunen med sin Rolleiflexkamera för att fånga de sista och första solstrålarna på platsen. Det var den sista bilden hon tog med kameran innan den dog.

Om SAK-verket som premiärvisas;

Solguden äter upp hela bilden.
Vi kom närmare meteoriten än vi någonsin gjort: vi badade i alla kratrar vi fann – utom den i tredje nyansen av djup; mer än 80 meter.

 Vi försökte undvika att vidröra och skada de allra äldsta organismerna.

 Tänk ett ljus av mjölk och turkos, så ögonen inte vet om de ser utåt eller inåt: i drömmen, bländande, du kisar. Effekten förstärks av dina simglasögon som inte håller tätt. Det är så mycket ljus, och kropp: vattnet följer huden och där huden lämnar vattnet tar luften vidjag är omsluten, vi är omslutnatillsammans. 

Jag nådde lagunen före solen, och satte upp kameran som fick äta upp de allra första solstrålarna, hela portionen i lugn och ro. Mina ögon åt av alla toner, från turkos till marinblå. Men min kamera registrerade Intis ljusnektar som ett gyllene hav av ljus som rann och täckte allt, rann ner mellan sprickorna, mellan molekylerna på den gigantiska vattenkroppen. 

Solguden tog min kamera som tog sin sista bild.

 

Mer info om verken som visas i utställningen på Teatergrillen:

1.It wasn´t even his garden.

2.The invisible.

3.Psycho House.

4.Untitled, 2007.

5.Florero, 2008.

6.Pregnant news, 2007.

7.The Orphan, 2013.

8.Untitled, 1997. (Princess Bear)

9.Untitled, 2010. (Pink Mercedez)

10.Untitled, 2009 ( It´s not the Moon)

SAK Edition

Trinidad Carrillo
The last Sunrise, 2019-2022

Upplaga: 27 + 1 AP

Storlek på bild: 26 x27 cm

Storlek på yta: 31 x 32cm

Fine Art print på Hahnemühler Photo Rag Ultra Smooth.

Pris: 3 500 kr

Säljs via Sveriges Allmänna Konstförening

Stort tack till våra vänner på Transart, som gjort denna presentation möjlig!

 

Denna vecka på Riche

preview image
Tisdag 17/01 - Söndag 19/03 | Stora baren | Konst
FUKTIG, STILLA, VAGGA - Sofia Heinonen på Riche

Sofia Heinonen arbetar med ett abstrakt-och process baserat oljemåleri. Det har resulterat i att kanterna och avtrycken har en central roll i utställningen, vilka öppnar upp möjligheten för att förmedla processen till betraktaren, vilket leder till en tidsförflyttning mellan måleriakten och nuet. När hon målar så resulterar det i avtryck som hon upplever som en frigörelse av det undermedvetna. Genom gestmåleriet strävar hon efter att nå en villkorslös närvaro. Under akten finns det inget utrymme för tvivel eller omtagningar, för om hon tillåter sig själv att tvivla, visar det sig också i resultatet.

preview image
Tisdag 24/01 - Lördag 4/03 | Lilla baren | Konst
Fanny Erkelius konst på Lilla Baren på Riche

Utställningen är en serie stillbilder genom natten ljus och mörker. De känslotillstånd, miljöer och bleknande idéer som lättast når oss i månljus. Spritens värme, som slår om likt en kullerbytta till iskall kyla när inte förälskelsen är besvarad. Och nattens mörker, så hotfull när vi glömmer bort att allt är detsamma även med bristen av ljusets reflektioner. Fanny Erkelius, f. 1993 i Gävle, numera bosatt i Stockholm, hade sin första utställning Lär Mig Leva på Gävle Länsmuseum 2019. Hon har sedan dess medverkat i ett tiotal solo- och grupputställningar.

preview image
Lördag 28/01 - Lördag 1/04 | Teatergrillen | Konst
Hanna Zelleke Collin, Gräsrotsrörelser / Trapezium

Gräsrotsrörelser / Trapezium är ett samlingsnamn för anteckningar, teckningar, tankar och fotografier från det trapeziumformade området mellan Gamla stan Skeppsholmen, Peter Dahls målningar på KB och Teatergrillen. Någonstans i gränslandet mellan det personliga och det privata, mellan kunskapsteoretiska frågeställningar och färgupptäckter i form av löv, godispapper eller väggen på Teaterbaren. Material som ligger till grund för utställningen på teatergrillen, en form av landskapsmåleri i gränslandet mellan inre och yttre landskap. Mellan abstrakt och materiell verklighet, utifrån frågor kring förhållandet mellan intuition och perception. Hanna Zelleke Collin arbetar med frågor som rör förhållandet mellan måleri och filosofi. Utbildad på Konstfack, kandidatexamen i Konst och Stockholms Universitet, kandidatexamen i Teoretisk Filosofi. 2021 tilldelades hon Bernadottestipendiet för projektet Intuition och Perception i Teckning och Måleri, ett projekt där konstnärliga metoder ligger till grund för filosofiska frågeställningar. Verken visades på bland annat Konstakademien, Galleri Nordenhake och på Market Art Fair tillsammans med Galleri Arnstedt.