Tre vänner på Sturehof; Kjell Andersson, Bo Larsson, Kjell Strandqvist

Varmt välkomna på vernissage.
Söndag den tredje april kl 15-17
V-kort Tre vänner

(bild; Kritikerna, Bo Larsson, 2016)

 

03.04.2022

Kjell, Bo och Kjelle träffades första gången på Konsthögskolan i Stockholm på 60-talet. Det blev början på en lång vänskap, med bland annat det gemensamma galleriet Konstnärsbolaget på 70-talet, resor, invalda som ledamöter på Konstakademin under 90-talet, lärartjänster på Konsthögskolan, otaliga konstdiskussioner och den obligatoriska gallerirundan varje lördag.

 

Nu har det gått 55 år och vi tycker att det är dags att visa deras konst på Sturehof. Det blir första gången de tre grabbarna med liknande arbetarbakgrund visas tillsammans i Stockholm. Det vill ni inte missa!

 

 

Kjell Andersson är jazzkatten i gänget, född 1935. Han kom till Stockholm med trumpeten i höger hand. Kjell kan ta något nära, vardagligt, till exempel ett torkat bananskal, ett blad av en monstera och omvandla det till en målning. Som likt ett solo av trumpetaren Clifford Brown improviserar han sig fram. Färgen är flödig och söker sig ständigt nya vägar, han målar över, hittar något nytt och kommer tillbaka. Där är den… bilden.

 

Bo Larsson är yngst i sällskapet, född 1945 i Sala. Han är mästare på att i sina bilder gestalta årstidernas växlingar och dygnets timmar. Ljuset som söker sig in i ateljén och mörkret som sakta sänker sig över staden han kom till… STOCKHOLM. Om och om igen återvänder han till sina motiv runt hörnet. Det har gjort honom till en av våra främsta och mest älskade Stockholmsskildrare. Och även om hans bilder rymmer så mycket mer än platsen, är inte detta enda ett… bara.

 

Kjell Strandqvist född 1944 kommer norrifrån. Han lämnade Härnösand som mycket ung för att förverkliga en dröm… att bli konstnär. Kjell är i positiv bemärkelse en traditionsbärare. Han skapar ofta sina bilder utifrån en begränsad färgpalett och ett fåtal enkla former, ofta geometriska, men inte alltid. De kan också bestå av en krumelur, som hämtad ur en serietidning. Likt en Bach varierar han sedan lekfullt sina till synes enkla kompositioner. Resultatet blir sinnligt och tidlöst, något som kännetecknar all bra… konst.

 

 

Ulf Kihlander

Våren 2022

Denna vecka på Riche

preview image
Tisdag 17/01 - Söndag 19/03 | Stora baren | Konst
FUKTIG, STILLA, VAGGA - Sofia Heinonen på Riche

Sofia Heinonen arbetar med ett abstrakt-och process baserat oljemåleri. Det har resulterat i att kanterna och avtrycken har en central roll i utställningen, vilka öppnar upp möjligheten för att förmedla processen till betraktaren, vilket leder till en tidsförflyttning mellan måleriakten och nuet. När hon målar så resulterar det i avtryck som hon upplever som en frigörelse av det undermedvetna. Genom gestmåleriet strävar hon efter att nå en villkorslös närvaro. Under akten finns det inget utrymme för tvivel eller omtagningar, för om hon tillåter sig själv att tvivla, visar det sig också i resultatet.

preview image
Tisdag 24/01 - Lördag 4/03 | Lilla baren | Konst
Fanny Erkelius konst på Lilla Baren på Riche

Utställningen är en serie stillbilder genom natten ljus och mörker. De känslotillstånd, miljöer och bleknande idéer som lättast når oss i månljus. Spritens värme, som slår om likt en kullerbytta till iskall kyla när inte förälskelsen är besvarad. Och nattens mörker, så hotfull när vi glömmer bort att allt är detsamma även med bristen av ljusets reflektioner. Fanny Erkelius, f. 1993 i Gävle, numera bosatt i Stockholm, hade sin första utställning Lär Mig Leva på Gävle Länsmuseum 2019. Hon har sedan dess medverkat i ett tiotal solo- och grupputställningar.

preview image
Lördag 28/01 - Lördag 1/04 | Teatergrillen | Konst
Hanna Zelleke Collin, Gräsrotsrörelser / Trapezium

Gräsrotsrörelser / Trapezium är ett samlingsnamn för anteckningar, teckningar, tankar och fotografier från det trapeziumformade området mellan Gamla stan Skeppsholmen, Peter Dahls målningar på KB och Teatergrillen. Någonstans i gränslandet mellan det personliga och det privata, mellan kunskapsteoretiska frågeställningar och färgupptäckter i form av löv, godispapper eller väggen på Teaterbaren. Material som ligger till grund för utställningen på teatergrillen, en form av landskapsmåleri i gränslandet mellan inre och yttre landskap. Mellan abstrakt och materiell verklighet, utifrån frågor kring förhållandet mellan intuition och perception. Hanna Zelleke Collin arbetar med frågor som rör förhållandet mellan måleri och filosofi. Utbildad på Konstfack, kandidatexamen i Konst och Stockholms Universitet, kandidatexamen i Teoretisk Filosofi. 2021 tilldelades hon Bernadottestipendiet för projektet Intuition och Perception i Teckning och Måleri, ett projekt där konstnärliga metoder ligger till grund för filosofiska frågeställningar. Verken visades på bland annat Konstakademien, Galleri Nordenhake och på Market Art Fair tillsammans med Galleri Arnstedt.