thumbnail mobile

Presentation av skulptur av Mateas Pares

Skulpturen ”Hour 482 120” flyttar in i den centrala valvbågen i Stora Baren på Restaurang Riche.
Verket kommer att visas fram till hösten 2024.
Det vill vi fira.

Varmt välkomna att skåla in detta verk med oss i Stora Baren på Riche, onsdag den 10 april kl 17-19.
Riche bjuder på förfriskning, stötta gärna Riches konstsatsning genom att avnjuta en måltid i anslutning.

Trots att blicken dras till skulpturerna är duken det centrala i Pares konstnärskap.
Genom att kombinera skulpturer och skulpturala material på olika sätt med duken har Pares skapat en egen relation till duken som skulptör, i vilken han använder skulpturerna och materialen som redskap för att omvandla duken till en projektionsyta för olika abstrakta begrepp.
Tematiskt återkommer Pares ofta till frågor kring vad det innebär att leva med de medel man fick till buds, med ett fokus på våra intellektuella förmågor och vårt medvetande.
Resultatet skapar ofta en känsla av att skulpturerna och materialen har tvingats samman med duken i ett tillstånd som inte verkar ha någon lösning, pendlande mellan abstraktion och det figurativa.

Med skulpturen på Riche — ”Hour 482 120” — fortsätter Pares att utveckla ett sätt att arbeta med duken som han började med inför en utställning han gjorde i Venedig 2022, där duken tillåts veckas på ett slumpmässigt sätt, och där sedan ett skulpturalt material sedan appliceras ovanpå. I detta fall en gipsblandning. Duken bestämmer så att säga på detta sätt hur skulpturens ”kropp” blir, och allt han kan göra är att bara acceptera slutresultatet.

Pares studerade grafisk design och kommersiell konst vid Beckmans Designhögskola och Bergh’s i Stockholm och har tilldelats Cannes Grand Prix, Epica d’Or och andra uppmärksammade priser för sitt arbete. Sedan 2012 arbetar Pares heltid med sin konst och sedan 2020 driver och kurerar han även utställningsprojektet StudyForArtPlatform på Söder i Stockholm. Pares verk har visats på bland andra Galleri Golsa (Oslo), Galleri Steinsland Berliner (Stockholm), National Gallery (Sarajevo), och Galleria Giampaolo Abbondio (Todi / Milano) och kan ses i privata samlingar runt om i världen.

Book a table