Artist: Johan BergmarkMedia: FotografiDate: 2021

Johan Bergmark, The Neighbors

The Neighbors är en samling unika porträtt av fotografen Johan Bergmark som under 30 års tid dokumenterat personer som uppträder.
Porträtten är oftast tagna med en unik vinkel eller i ett oväntat sammanhang som lyfter objektet på ett oväntat sätt.

VERKFÖRTECKNING

The Neighbors

Det här är en samling bilder med ursprung ur serien ”Let There Be Rock” som Johan Bergmark, Serien är ett pågående arbete som startades för 30 år sedan. Det tar aldrig slut. Jag kan inte sluta plåta musiker Titeln till utställningen är från en Jonathan Richman-låt. Texten till denna låt centreras runt ”småstadsprat” och hur folk pratar skit bakom ryggen på andra utan att ha en aning om vad som egentligen hänt eller inte hänt. Grannar helt enkelt. Man väljer de inte, man bara får dem. Men grannar kan också vara den där självklarheten, den där tryggheten som finns där när du behöver hjälp. Allt från att grillkolen tar slut till att man behöver mat och sovplats när ens hus brunnit ner.

Båda sorters grannar finns garanterat på ett visst sorts ställe överallt i hela världen. I barer! Vid bardiskar trängs dem. De fina underbara som vill dig väl och alltid har nära till ett varmt ord när du behöver det som mest. Och idioterna! Det är därför jag älskar att hänga i barer.
För det ger en det där ärliga genomsnittet av den stad du befinner dig i. Ibland kan t o m en idiot vara din bästa vän. Vänd dig om och prata med din granne nu. I baren eller hemma, eller på bussen. Vi behöver varandra.

 – Johan Bergmark

Stockholm 2021 05 17

Om Johan Bergmark:
Johan Bergmark är en tinnitusskadad rock´n roll-fotograf med förkärlek för människor. Han föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm, uppväxt i Huddinge och Norrland via skytteltrafik. Och det är just där, i Norrland som hans rotsystem passar bäst.

Anledningen till att han kom att börja arbeta med fotografi var bara en lycklig slump. Från början fanns passionen uteslutande runt musiken. Det gör den fortfarande. Men på grund av total tondövhet var han tvungen att hitta ett annat uttrycksätt. Fotografi råkade vara ett medium som passade. Det var lätt för honom.

Johan arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera och svartvit film. Han förespråkar slumpen som en god arbetskamrat. När man jobbar analogt så har den en betydligt större närvaro. Det är när det går ”fel” som det händer något extra.

Han föredrar svartvitt framför färg eftersom det är mindre som ”stör”. Man kommer snabbare åt kärnan i bilden. Uttrycket, ögonen, känslan, formen! Han vill i sina bilder inte leverera några svar. Mycket hellre öppna för frågor. Varför står han där? Varför gömmer hon sig? Vad gör han med handen…? osv…Inspirationen hämtar han från musik, film, litteratur, att se på människor i vardagen, mat, dryck, relationer och allt annat som gör livet värt att leva, eller till ett helvete.

Johan Bergmark är ansluten till bildbyrån Bildhuset. Han har vunnit priset för Nordens Bästa Rockfotograf två år i rad 1994 & -95. Han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben. Han har haft flertalet separatutställningar både i Sverige och ute i Europa.

Trots att han är en högst egoistisk fotograf som fotograferar för sin egen skull, för att han måste, så har han varit publicerad i bland annat: MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt m fl. Han gör förutom sina egna projekt mestadels redaktionella uppdrag, skivomslag och filmaffischer.

www.johanbergmark.com

Boka bord idag!

Är ni ett större sällskap som vill träffas och äta och dricka gott? Vill ni bjuda in familj och vänner, eller ordna en företagsmiddag?

Other works of art

fallback image
Artist: Håkan SchülerMedia: FotografiDate: 2017

Håkan Schüler – Fotografier på Riche

Håkan är en fotograf som har arbetat med musikvideos, reklamfilmer och dokumentärfilmer i större delen av sitt liv. Inspirationen kommer från musik och fashion. Verken som ställs ut på Riche är tagna runt om i Europa och USA under de senaste sju åren. Håkan Schüler är en rockfotograf och är nu aktuell med ett fotoreportage med magasinet Rolling Stone under sommaren 2017. Utställningen pågår 13/6 - 31/7 2017
Book a table