löjromsdagar på riche

Löjromsdagar på Riche

Äntligen har det blivit dags för Löjromsdagar på Riche igen. Under perioden 27/9–1/10 hyllar vi den exklusiva, svenska Kalixlöjrommen.

Under våra Löjromsdagar är du varmt välkommen till oss för att smaka på ett urval av välkomponerade förrrätter där färsk löjrom från Kalix spelar huvudrollen. Boka bord redan nu för att säkra din plats till denna populära och mångåriga tradition!

Historien om våra Löjromsdagar

Året var 2008 när vi för första gången hade våra Löjromsdagar på Riche. Bakgrunden till denna traditions uppkomst ligger i en händelse där en av våra kollegor reste till Kalix för att fördjupa sina kunskaper om Kalixlöjromsfisket. När han kom tillbaka var han djupt imponerad av den långa och komplexa processen som krävdes för att producera denna delikata svenska delikatess. När han delade med sig av det han hade lärt sig om den invecklade resan till att framställa Kalixlöjrom, var det solklart för oss att vi måste hedra och uppmärksamma vår älskade svenska löjrom på ett meningsfullt sätt.

Sedan dess har traditionen varit ett faktum! Varje höst när det är säsong för löjromsfisket, sätter vi upp en trevlig löjroms-meny och bjuder in våra gäster att hylla denna exklusiva råvara tillsammans med oss.

Löjrom från Kalix – en av Sveriges mest exklusiva råvaror

Anledningen till att löjrommen är så exklusiv är på grund av det fantastiska hantverk som ligger bakom utvinningen av löjrommen. Visste du att man bara får fiska löjrom ett antal utvalda veckor per år? Starten är alltid den 20:e september och sedan får man fiska 5 veckor framåt i tiden. Siklöjan, som löjrommen kommer ifrån, är dessutom världens minsta laxfisk. Varje honfisk ger cirka 3–8 gram löjrom, det är ungefär lika mycket som får plats på en tumnagel.

Och som om det inte vore nog är löjrommen från Kalix den första råvaran från Sverige som är med på EU:s lista ”Skyddad ursprungsbeteckning”. Det betyder att Kalixlöjrom måste framställas, förädlas och förberedas inom en specifik geografisk region med en typisk metod som är karakteristisk för området. Detta går till exempel att likställa med tillverkningen av Champagne.

Book a table