Amanda Ferm utställning ♾️(kukåtta)/ forever fucked

Lilla Baren Riche
28.09.2022 – 19.11.2022

Amanda Ferm är född i Piteå och lever och verkar i Stockholm.
Hon är utbildad på Brunnsvik folkhögskola experimentell konst och fortsatte studier vid Pernbysmålarskola. Amanda har under de senaste åren ställt ut i Göteborg, Stockholm och Oslo. På Riche Lilla Baren visar Amanda en samling teckningar. Teckningen som syns här heter ”The winner” (620 x 920 mm,  mixed media). Vida Lavén har skrivit en träffande text om Amanda Ferms konstnärskap;

Amanda Ferm ritar i blyerts på papper för att sedan ibland iscensätta det tecknade i performance . Med en estetik som för tankarna till 80-talets depraverade vuxenserier och en tematik som korsbefruktar populärkulturella och pornografiska referenser med en klassisk sensibilitet kastar Ferm ett sakralt ljus på det perversa och banala.

– Vida Lavén 2022

”Utställningen skulle jag säga handlar om mitt ambivalenta förhållningssätt till det manliga könet. Älskar kukar / hatar kukar. Samt så bodde jag bakom ok q8 i Öjebyn när jag var liten och när de gick från att heta bara: OK till ok q8, kallade vi macken OK KUKÅTTA. Så allt går igen liksom.”

 

Amanda Ferm 2022

I samband med utställningens vernissage släpps ett fanzine som är ett samarbete mellan Amanda Ferm och Jan Ferm. Fanzinet är skapat utifrån deras gemensamma samling av porrtidningar från 60-70 talet. I fanzinet har de skapat hälften av bilderna var.Fanzinet släpps på runkgrottan förlag som grundats av Mattias Hellberg.

https://www.amandafermart.com/info

Denna vecka på Riche

preview image
Tisdag 17/01 - Söndag 19/03 | Stora baren | Konst
FUKTIG, STILLA, VAGGA - Sofia Heinonen på Riche

Sofia Heinonen arbetar med ett abstrakt-och process baserat oljemåleri. Det har resulterat i att kanterna och avtrycken har en central roll i utställningen, vilka öppnar upp möjligheten för att förmedla processen till betraktaren, vilket leder till en tidsförflyttning mellan måleriakten och nuet. När hon målar så resulterar det i avtryck som hon upplever som en frigörelse av det undermedvetna. Genom gestmåleriet strävar hon efter att nå en villkorslös närvaro. Under akten finns det inget utrymme för tvivel eller omtagningar, för om hon tillåter sig själv att tvivla, visar det sig också i resultatet.

preview image
Tisdag 24/01 - Lördag 4/03 | Lilla baren | Konst
Fanny Erkelius konst på Lilla Baren på Riche

Utställningen är en serie stillbilder genom natten ljus och mörker. De känslotillstånd, miljöer och bleknande idéer som lättast når oss i månljus. Spritens värme, som slår om likt en kullerbytta till iskall kyla när inte förälskelsen är besvarad. Och nattens mörker, så hotfull när vi glömmer bort att allt är detsamma även med bristen av ljusets reflektioner. Fanny Erkelius, f. 1993 i Gävle, numera bosatt i Stockholm, hade sin första utställning Lär Mig Leva på Gävle Länsmuseum 2019. Hon har sedan dess medverkat i ett tiotal solo- och grupputställningar.

preview image
Lördag 28/01 - Lördag 1/04 | Teatergrillen | Konst
Hanna Zelleke Collin, Gräsrotsrörelser / Trapezium

Gräsrotsrörelser / Trapezium är ett samlingsnamn för anteckningar, teckningar, tankar och fotografier från det trapeziumformade området mellan Gamla stan Skeppsholmen, Peter Dahls målningar på KB och Teatergrillen. Någonstans i gränslandet mellan det personliga och det privata, mellan kunskapsteoretiska frågeställningar och färgupptäckter i form av löv, godispapper eller väggen på Teaterbaren. Material som ligger till grund för utställningen på teatergrillen, en form av landskapsmåleri i gränslandet mellan inre och yttre landskap. Mellan abstrakt och materiell verklighet, utifrån frågor kring förhållandet mellan intuition och perception. Hanna Zelleke Collin arbetar med frågor som rör förhållandet mellan måleri och filosofi. Utbildad på Konstfack, kandidatexamen i Konst och Stockholms Universitet, kandidatexamen i Teoretisk Filosofi. 2021 tilldelades hon Bernadottestipendiet för projektet Intuition och Perception i Teckning och Måleri, ett projekt där konstnärliga metoder ligger till grund för filosofiska frågeställningar. Verken visades på bland annat Konstakademien, Galleri Nordenhake och på Market Art Fair tillsammans med Galleri Arnstedt.