Artist: Mehrdad ArtaMedia: KollageDate: 2013

Mehrdad Arta

Mehrdad Arta, född 1982, har arbetat som konstnär och formgivare sedan 2006. Hans debut i officiella sammanhang skedde oktober 2010, där han medverkade i en grupputställning på arkitekturmuseet. Han har tidigare studerat på Central Saint Martins i London, och på Konstfack där han tog sin magister inom Grafisk Design och Storytelling. Mehrdad jobbar med koncept och mixed media, han blandar fritt och flitigt olika medium för att gestalta sina idéer så tydligt som möjligt. Mehrdad utforskar olika uppfattningar om vad som känns svenskt och osvenskt samt nya beteenden.
Han arbetar främst med grafisk formgivning och som art director inom konst-, mode- och musikbranschen.

Mehrdad fick idén om utställningen döpt Skokast när han flanerade på stan och såg ett par skor hänga på en telefonledning. Det var första gången han såg detta i Stockholm och något som väckte hans nyfikenhet och fick honom att fundera över fenomenet .

Skokastande uförs av framför allt ungdomar i USA. Skosnören binds ihop och skorna kastas upp så att de hänger på el- eller telefonledningar. Vanligtvis så använder man sig av sneakers, men även andra skor som läderskor, kängor, tygskor och stövlar har förekommit.

Det finns många förklaringar till skokastande. Några mer kriminella såsom mobbing där en
översittare stjäl ett par skor från en person och kastar dom högt upp på en ledning så att den utsatte inte kan springa iväg. En annan förklaring är soldater som fullgjort grundutbildning eller lämnar sin tjänst målar sina kängor gula eller oranga och slänger dem över ledningar, oftast i närheten där de har varit aktiva.

I vissa kulturer kastas skor för att fira slutet på ett skolår eller ett kommande äktenskap, som en del av högtiden, medan andra gör det bara för att dekorera sin omgivning. I några områden kastas skor upp på trädgrenar för att hedra någon som har dött. Skorna tillhör den döde och när den dödes ande återvänder så ska denna kunna gå högt ovanför marken, för att vara så nära himlen som möjligt. Vissa hävdar att tonårspojkar som har fått ligga för första gången, slänger upp sina gamla sneakers över en ledning för att fira och proklamera sin erövring för världen.

Syftet med konstinstallationen på Riche är att försöka skapa en känsla hos besökaren att denne befinner sig i en annan dimension av tid och rum, än vanligtvis vid ett besök i Lilla Baren.

Boka bord idag!

Är ni ett större sällskap som vill träffas och äta och dricka gott? Vill ni bjuda in familj och vänner, eller ordna en företagsmiddag?

Other works of art

fallback image
Artist: Håkan SchülerMedia: FotografiDate: 2017

Håkan Schüler – Fotografier på Riche

Håkan är en fotograf som har arbetat med musikvideos, reklamfilmer och dokumentärfilmer i större delen av sitt liv. Inspirationen kommer från musik och fashion. Verken som ställs ut på Riche är tagna runt om i Europa och USA under de senaste sju åren. Håkan Schüler är en rockfotograf och är nu aktuell med ett fotoreportage med magasinet Rolling Stone under sommaren 2017. Utställningen pågår 13/6 - 31/7 2017
Book a table