Artist: Johan FuråkerMedia: MåleriDate: 2018

Johan Furåker – ‘Casati’

Riche Lilla Baren har den stora glädjen att visa en serie målningar av Johan Furåker. I den presenteras ett antal verk som kretsar kring den mytomspunna Luisa Casatis liv, en kvinnlig ”dandy” som levde ett extravagant och dekadent liv i 20-talets Italien. Furåker fortsätter därmed sitt arbete med att utforska klassiska miljöer och excentriska personligheter i ett förtätat måleri som väcker nytt liv i slumrande, historiska berättelser.

Johan Furåker började redan under sin studietid på Konsthögskolan i Malmö att gestalta historier kring ovanliga berättelser och sammanhang. I ett porträttgalleri som med åren har blivit allt rikare, möter vi personer och miljöer som direkt eller indirekt knyter an till varandra. Luisa Casati var musa och älskarinna till poeten Gabriele d’Annunzio, huvudfigur i utställningen A Poet in Need of an Empire, som visades på Galleri Ping Pong, 2014. I båda utställningarna handlar det om människor som levde ut sina excentriska fantasier och föreställningar om livet i gränslandet mellan dröm och verklighet. Casati lär ha uttryckt att hennes liv skulle vara som ”a work of art”, långt innan Andy Warhol hade kommit på samma tanke.

I målningarna möter vi ett klassicistiskt måleri som gestaltar magnifika miljöer, festligheter och luxuösa detaljer. Men där finns också några rent abstrakta målningar som fångar upp en övergripande idé i Furåkers arbeten som handlar om färgens, kulörens, egen narrativ. Skillnaden i att gestalta ”dekadens” eller ”grönska” i naturen visar sig tydligast på paletten. Medan grönskan, som var ett viktigt tema i utställningen Paradisus Terrestris (Galleri Flach 2012), resulterar i ett mångfasetterat spektrum av olika former av ”grönhet” skiftar det dekadenta i en färgskala mellan blått och lila.

Målningarnas genomarbetade och tydliga färgskala, struktur och komposition är ett viktigt särdrag i Furåkers arbeten. Motiven kan träda fram i ett kristallklart ljus mot en blåaktig himmel som förnimmer om medelhavet, eller också i form av ett dovt skimmer där färgskalan är reducerad till olika blå-gråa nyanser. Skärpan i detaljerna och de subtila skiftningarna mellan färger, som exempelvis i porträtten av den maskeradutstyrda Casati, vittnar om konstnärens fascination och lyhördhet inför måleriets uttrycksfullhet genom små nyanser. Han bygger upp en motivvärld som genomsyras av en katolsk ikonografi och luxuösa utsvävningar, men ur stilistiskt synvinkel också av kontrollerad balans och reduktion. Det ger målningarna en intressant spänning mellan harmoni och en stark undertryckt rörelse och energi.

Johan Furåker gick ut Malmö Konsthögskola 2009 och har det senaste året ställt ut flitigt i många olika sammanhang, däribland Le Premier Fugueur, CAPC, Musée d’art contemporain de Bordeaux, Frankrike 2011, Without Destination (curerad av Markús Thor Andrésson), Reykjavik Art Museum, Hafnarhús, Reykjavik, Island, 2011, Déjà Vu – Samtida konst ur Malmö konstmuseums samling, Åbo Konstmuseum, 2012, In Search of Eden (tillsammans med Ditte Ejlerskov), CCA Andratx, Andratx, Spanien, 2012, Paradise Reclaimed (curerad av Joakim Borda), Galleri Nord-Norge, Harstad, Norge, 2014.

 

Utställningen pågår t o m lördag den 10 mars 2018.

 

För frågor och köp av verk kontakta Galleri Flach

James Flach 070-750 1670

Eva-Lotta Holm Flach 070-731 9917

info@galleriflach.com

www.galleriflach.com

 

 

 

Boka bord idag!

Är ni ett större sällskap som vill träffas och äta och dricka gott? Vill ni bjuda in familj och vänner, eller ordna en företagsmiddag?

Other works of art

fallback image
Artist: Håkan SchülerMedia: FotografiDate: 2017

Håkan Schüler – Fotografier på Riche

Håkan är en fotograf som har arbetat med musikvideos, reklamfilmer och dokumentärfilmer i större delen av sitt liv. Inspirationen kommer från musik och fashion. Verken som ställs ut på Riche är tagna runt om i Europa och USA under de senaste sju åren. Håkan Schüler är en rockfotograf och är nu aktuell med ett fotoreportage med magasinet Rolling Stone under sommaren 2017. Utställningen pågår 13/6 - 31/7 2017
Book a table