Artist: Jockum NordströmMedia: ÖvrigtDate: 2011

Jockum Nordström

Jockum Nordströms konst har en stark närvaro hos oss. Hans illustrationer från barnböckerna om Sailor och Pekka är med på omslag till menyerna och figurerar som inspirerande karaktärer över hela Riche. I baren och restaurangen hänger också litografier av konstnären.

Sailor och Pekka och de andra figurerna i barnböckerna är närmast att betrakta som trevliga vänner i restaurangen. I de färgsprakande och fantasifulla bilderna kan allt ske, inget är omöjligt och man vet aldrig vilka nya äventyr som kan ta fart genom små händelser i vardagen. I sällskap med dessa livfulla karaktärer blir stämningen i restaurangen festlig och spännande. Menyomslaget är från boken om Sailor och Pekka när de söndagen efter en gospelkonsert åker till biljardhallen. Böckerna är skapade i en collageteknik med magnifika teckningar med ett myllrande persongalleri fyllt av oväntade figurer. Totalt har fyra böcker om Sailor och Pekka utkommit. De har inspirerat många illustratörer och formgivare och är numera ansedda klassiker.

yellow_man

Barnböckerna om Sailor och Pekka skapade han på 1990- och 2000-talet.

I de senare världar som Jockum Nordström skapar blandas fantasi och verklighet. Bilder- na är berättelser som vindlar in i tanken och drömmen och ut i föreställda rum. Här tycks det vardagliga ta ett språng in i något dröm- likt och få förmågan att förvandlas. I hans teck- ningar blickar ofta personer ut mot betrakta- ren som för att fråga något. Det finns en gåtfull tjusning. De erotiska elementen återkommer, nakenhet och höghuskroppar, i salonger med pianon och instrument, hästar och soldater. Det är en underfundig humor som emellanåt skapar en melankolisk stämning med mörka undertoner.

I Jockum Nordströms collage blandas olika tekniker och influenser. Utklippta siluetter rör sig i mönstrade rymder av lövverk, fåglar och 1800-talssalonger med instrument och säll- samma figurer. I dessa världar förekommer också ofta musiken som en aktiv del. Colla- gen för tankarna till en hantverkstradition av lapptäcken och kurbits. Inspirationen hämtas från historia, 1700-talets fälttåg, tidningar, stumfilm, konst från Indien och utsikten över förorten från ateljén – allt i en sprudlande ka- valkad av liv.

Boka bord idag!

Är ni ett större sällskap som vill träffas och äta och dricka gott? Vill ni bjuda in familj och vänner, eller ordna en företagsmiddag?

Other works of art

fallback image
Artist: Håkan SchülerMedia: FotografiDate: 2017

Håkan Schüler – Fotografier på Riche

Håkan är en fotograf som har arbetat med musikvideos, reklamfilmer och dokumentärfilmer i större delen av sitt liv. Inspirationen kommer från musik och fashion. Verken som ställs ut på Riche är tagna runt om i Europa och USA under de senaste sju åren. Håkan Schüler är en rockfotograf och är nu aktuell med ett fotoreportage med magasinet Rolling Stone under sommaren 2017. Utställningen pågår 13/6 - 31/7 2017
Book a table