thumbnail mobile

Vernissage 5 Femme – Fem konstnärer tillsammans

Varmt välkomna på Vernissage på Riche
tisdag den 27e maj kl 17:00-19:00
i närvaro av 5 Femme
Riche bjuder på förfriskning (först till kvarn).

Stötta gärna Riche konstsatsning genom att boka bord eller avnjuta en måltid i anslutning till vernissagen.
Verken är till salu.

5 Femme – Fem konstnärer tillsammans.
Riche
27.05.2025 – 27.07.2025.
Ann Frössén
Astrid Sylwan
Charlotte Gyllenhammar
Maria Friberg
Stina Brockman

 

En grupputställning ledd av Ann Frössén. Övriga medverkande är Charlotte Gyllenhammar, Astrid Sylwan, Maria Friberg och Stina Brockman. Efter Ann´s tidigare utställning på Riche föddes idén om att göra en utställning med andra framstående kvinnor på den svenska konstscenen, och Ann kontaktade sina vänner för att skapa denna grupp. Verken som visas är print/grafik eller foto.

 

Ann Frössén arbetar med flera media. Ann är mest känd för storskaliga målningar men arbetar även med teckningar, video och fotografi. Ofta skapar hon platsspecifika utställningar och hon har även erfarenhet av offentliga verk. Frågor som påverkar hennes konst och är angelägna för Ann Frössén är naturvård, liv och död. Havet som en symbol för dessa frågor figurerar ofta i hennes arbete och som en metafor för förändringar och händelser i livet.

”Riche är den bästa platsen. Där känner jag frihet, samhörighet och kreativitet tack vare alla som jobbar där och alla som möts där. Där ställde jag även ut mina målningar av havet från olika år. Det man önskar med sin konst blir liksom också till i den fina miljön. Människor och konst är väl sammanflätade i Riche´s miljö. Utan andra finns man inte.”

 

 Ann Frössén beskriver 5 Femme såhär;

FEM 5 FEMME     

Riche restaurant. En idé av Ann Frössén med Carl Carboni.    

Riche är den plats där möten sker. Mellan oss människor. Liv och rörelse.

Nu var det dags igen, att göra något i egen anda.

FEM 5 FEMME är fem konstnärer som visar bilder i liten upplaga. Med eller utan ram.

Tre vernissager, 27, 28 och 29 maj kl 17 till 19. Tisdag, onsdag och torsdag.

Vi är:  Maria Friberg, Astrid Sylwan, Charlotte Gyllenhammar, Stina Brockman och jag, Ann Frössén.

Med min ungdom i Stureplans nöjesliv vill jag ha en fortsättning på konst, liv och nöje!

 – Ann Frössén

Mer om konstnärerna

Ann Frössén (f.1953) arbetar med flera media. Ann är mest känd för storskaliga målningar men arbetar även med teckningar, video och fotografi. Ofta skapar hon platsspecifika utställningar och hon har även erfarenhet av offentliga verk. Frågor som påverkar hennes konst och är angelägna för Ann Frössén är naturvård, liv och död. Havet som en symbol för dessa frågor figurerar ofta i hennes arbete och som en metafor för förändringar och händelser i livet.

Astrid Sylwan, (f.1970), tog examen från Konstfack 2005.
Det figurativa kommer sällan in i Sylwans värld, det är färgen som spelar huvudrollen.
Inte bara färg som nyans, utan också som en fysisk närvaro. Sylwan använder färgens alla fysiska egenskaper när hon applicerar den på duken med breda penslar, färgknivar eller skrapor, eller häller den över duken och låter den rinna över ytan i stora droppar. Astrid Sylwan har snabbt tagit ställning som en av Sveriges mest framstående målare; hon har tilldelats flera prestigefyllda utnämningar, hon är finns representerad över hela Norden, och hennes arbete finns idag i samlingar av t.ex. Moderna museet, Statens konstråds och Malmö konstmuseum.

Charlotte Gyllenhammar (f.1963) studerade vid Royal College of Art i London och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hennes offentliga uppdrag inkluderar minnesmärken över Raoul Wallenberg och Dag Hammarskjöld, skulpturen Meteorit i Lund, och fontänerna child och Mother i Malmö. Gyllenhammars verk har presenterats på Venedigbiennalen, UNESCO och i utställningar över hela världen, inklusive Japan och USA. Hennes arbete finns representerat i flera viktiga nordiska och internationella institutioner, exempelvis Moderna Museet, KIASMA och National Museum of Women in the Arts i Washington D.C.

Maria Friberg (f.1966) gör konst som kretsar kring teman som makt, maskulinitet och människans relation till naturen. Genom sina bilder skapar hon tvetydiga scenarier som utmanar invanda föreställningar om identitet, kön och samhälleliga hierarkier. Hennes senaste verk blickar både utåt, mot samtida samhällsutmaningar, och inåt, mot ett meditativt sinnestillstånd. I hennes fotografier och videor speglar individens isolering och ensamhet större samhällsfrågor. Männen i hennes bilder fungerar som symboler för män i allmänhet, i deras sökande efter en plats i en turbulent tid.

Maria Friberg visar fotoserien Force Majeure, där hon använt sig av objekt som är i från kökets/hemmets domän till att bygga upp städer. De 2 verken har titlarna Force Majeure Miami och Force Majeure Paris 2.

De har bla visats på Paris Photo med Galleri Bendana Pinel från Paris.

Stina Brockman (f. 1951) är en svensk fotograf med en egen stil och ett unikt uttryck. Hon har studerat på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan och har ställt ut sina verk på Moderna Museet, bland annat utställningen *Sexy Eyes* år 2001. Hennes fotografier finns också representerade på Hasselbladstiftelsen.
Brockmans bilder suddar ut gränsen mellan yttre och inre verklighet, och hennes konst kännetecknas av precision och ett starkt personligt uttryck. Hon har även medverkat i en film skapad av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund, där hon berättar om sitt konstnärskap.

Book a table