Tre vänner på Sturehof; Kjell Andersson, Bo Larsson, Kjell Strandqvist

Varmt välkomna på vernissage.
Söndag den tredje april kl 15-17
V-kort Tre vänner

(bild; Kritikerna, Bo Larsson, 2016)

 

03.04.2022

Kjell, Bo och Kjelle träffades första gången på Konsthögskolan i Stockholm på 60-talet. Det blev början på en lång vänskap, med bland annat det gemensamma galleriet Konstnärsbolaget på 70-talet, resor, invalda som ledamöter på Konstakademin under 90-talet, lärartjänster på Konsthögskolan, otaliga konstdiskussioner och den obligatoriska gallerirundan varje lördag.

 

Nu har det gått 55 år och vi tycker att det är dags att visa deras konst på Sturehof. Det blir första gången de tre grabbarna med liknande arbetarbakgrund visas tillsammans i Stockholm. Det vill ni inte missa!

 

 

Kjell Andersson är jazzkatten i gänget, född 1935. Han kom till Stockholm med trumpeten i höger hand. Kjell kan ta något nära, vardagligt, till exempel ett torkat bananskal, ett blad av en monstera och omvandla det till en målning. Som likt ett solo av trumpetaren Clifford Brown improviserar han sig fram. Färgen är flödig och söker sig ständigt nya vägar, han målar över, hittar något nytt och kommer tillbaka. Där är den… bilden.

 

Bo Larsson är yngst i sällskapet, född 1945 i Sala. Han är mästare på att i sina bilder gestalta årstidernas växlingar och dygnets timmar. Ljuset som söker sig in i ateljén och mörkret som sakta sänker sig över staden han kom till… STOCKHOLM. Om och om igen återvänder han till sina motiv runt hörnet. Det har gjort honom till en av våra främsta och mest älskade Stockholmsskildrare. Och även om hans bilder rymmer så mycket mer än platsen, är inte detta enda ett… bara.

 

Kjell Strandqvist född 1944 kommer norrifrån. Han lämnade Härnösand som mycket ung för att förverkliga en dröm… att bli konstnär. Kjell är i positiv bemärkelse en traditionsbärare. Han skapar ofta sina bilder utifrån en begränsad färgpalett och ett fåtal enkla former, ofta geometriska, men inte alltid. De kan också bestå av en krumelur, som hämtad ur en serietidning. Likt en Bach varierar han sedan lekfullt sina till synes enkla kompositioner. Resultatet blir sinnligt och tidlöst, något som kännetecknar all bra… konst.

 

 

Ulf Kihlander

Våren 2022

This week at Riche

Book a table