Konstnär: Leontine ArvidssonMedia: SkulpturDatum: 2022

Järnskulptur av Leontine Arvidsson

Leontine Arvidsson (1974) född i Göteborg bor och verkar i Stockholm. Arvidsson har en BFA och en MFA från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. 2014 blev hon tilldelad Hötorgsstipendiet och Bærtlingstipendiet.

 

Skulpturen är gjord av armeringsjärn och hänger från taket likt tecknade linjer i luften sammanfört till ett monumentalt klotter.

 

Hon tecknar med hela kroppen genom att böja och bända armeringsjärnet – en ansträngande process som skapar dynamik och motsättningar i det transparenta uttrycket.

 

Tecknandet liknar de överstrykningar som finns i boken ”Kontroll”.

 

Boken ”Kontroll” består av 70 lösa ark hopbundet av ett bh-band. Där beskriver hon sin vardag, om att vara kvinna, mamma och konstnär. Vilken blick har hon på sig själv och vilken får hon av andra? Det finns olika versioner av boken i en upplaga på 11.

 

Alla böckerna har samma textinnehåll men har bearbetats om med andra överstrykningar, vilket förändrar läsningen och skapar nya innehåll. Frågor som ställs är; när är något klart, vad sker om man tillåts ångra sig – om man tvekar och tar tillbaka det som gjorts och genom det kan uppstå nya bilder utifrån var man just nu befinner sig.  Genom att vara tydlig med ambivalens synliggörs vad som göms bakom t ex språk ord och meningar.

 

Leontine Arvidsson har haft utställningar både separat och i grupp runt om i Sverige och utomlands. Hon har deltagit i olika filmfestivaler internationellt och nationellt b l a  Berlins filmfestival. MFA Kungliga konsthögskolan 2014, Dans Kulturrama  2005-06. Leontine är representerad av Galleri Anna Bohman i Stockholm.

https://www.annabohmangallery.com/leontine-arvidsson-press