Konstnär: Ossian TheseliusMedia: MåleriDatum: 2024

Utställning Ossian Theselius

OSSIAN THESELIUS
P.O.V – inre landskap
RICHE FENIX
16.04.2024 – 13.07.2024

Klicka är för Verklista.

En inre värld styr resultatet.
Ossian Theselius arbetar med sin konst genom att lyssna mycket till sitt inre, det är en process som litar mycket till intuition och Ossians skapande sker i stunden, mer eller mindre utan förväntningar och förplanering. Med detta sagt så är han noggrann och bygger upp motiv på ett makalöst vis, så betraktaren får intrycket att han haft en masterplan redan från start.

Ossians måleri fantiserar sig in i en pastellfärgad inre värld. Ett mikroversum som ibland spiller ut i den yttre världen där skepnader kan framstå i de abstrakta formerna likt moln på en blå himmel och blickar in i andra universum. I ett annat liv skulle han kunna vara forskare och titta i elektronmikroskop istället för att utforska den yttre rymden. Med lite tålamod så kan vilken plats som helst bli intressant. Allt kryllar av liv. Allt från småkryp till fåglar och intressanta människoöden. Hur såg det ut när vi som små spermier simmade in mot ägget? Kanske var det inte i köttfärger eller svartvitt som på de inzoomade bilder vi sett. I Ossians fantasi är allt i prismafärger så som de antika grekiskt vita statyerna egentligen var målade i alla färger.

Kurbits på nytt vis.
Ossian arbetar mycket med en stil som har kännetecken från kurbits i samklang med moderna färgkombinationer, denna kombination gör att man lätt känner igen verk från Ossian och hans karaktäristiska konststil.

Graffitin startade konstnärskapet
Graffitivärlden väckte Ossians intresse för det konstnärliga, det var inte adrenalinet utan skapandet som sög in honom. Det är fortfarande en stor del av Ossians stil och man ser rötterna som fick honom att starta med konsten. Med åren och erfarenheterna har dock konstnärskapet breddats och nu använder sig Ossian av många olika tekniker. Han väljer nuförtiden att presentera sina verk på en mängd olika material, inte bara canvas utan även papper, silke och till och med kläder och möbler (och även någon bil).

En lång konstnärlig bakgrund
Ossian Theselius (född i Stockholm 1983) är verksam i Malmö och kommer från en familj med konstnärer. Han beskriver sin pappa som minimalist och sin mamma som maximalist, känslosam som målar väldigt detaljerat. Han säger sig ha inspirerats mycket av båda. Ossian upplever att han har landat mittemellan, att han försöker göra mkt men försöker göra det enkelt. Men inspirationen från familjens konstnärer sträcker sig längre tillbaka än så, Ossians morfar (John Wipp) var yrkeskonstnär och arbetade mycket med offentlig konst och utsmyckningar. Ossians farfar arbetade med kyrkan och gjorde på sin tid flest kyrkomålningar någonsin i hela Sverige. Ossian Theselius har varit verksam som konstnär länge (ända sedan tonåren) och har anpassat sitt liv för att kunna arbeta med konsten på heltid. Ossians tips till de som vill arbeta med konst på heltid är att hitta sitt inre barn och bara fortsätta kämpa vidare.

Theselius har genom åren utfört en mängd privata och offentliga konstuppdrag, ett exempel är  Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Men Ossians verk finns i hela världen, han har gjort väggmålningar i bland annat i Indien, Marocko, Mexiko och USA. Ossian arbetar även ofta tillsammans med andra konstnärer, något som kanske också reflekterar bakgrunden i graffitin där man skapar konstverk gemensamt.


Porträtt av konstnären; Ossian Theselius