Konstnär: Anneè OlofssonMedia: FotografiDatum: 2024

Anneè Olofsson: ’Will You Still Love Me Tomorrow’

I baren på Riche Fenix presenteras två verk av Anneè Olofsson ur sviten ’Will You Still Love Me Tomorrow’ som flankerar den centrala spegeln. Det är en passande stilla undran i en miljö där förälskade kan mötas för första gången.

Anneè Olofsson, en av de mest kända inom samtida svensk konst,
född 1966, bjuder in betraktaren att bevittna den mänskliga existensens intrikata väv i sin serie ”Will You Still Love Me Tomorrow”.
Genom sin lins utforskar Olofsson den delikata skönhetens flyktiga natur, identitetens sårbarhet och det ostoppbara åldrandet.

I hjärtat av Olofssons arbete för denna serie ligger en speciell teknik – att noggrant måla sprickor på huden på varje modell, innan hon förevigar dem. I varje fotografi tjänar dessa ömtåliga sprickor som metaforer för de sprickor i mänskliga psyket och blottar identitetens bräcklighet inför tidens obevekliga marsch.

Olofssons kvinnor framstår som eteriska varelser som pendlar mellan sårbarhet och styrka, deras spruckna ansikten kan tolkas som ett bevis på tillvarons tyngd.  Verken får oss att konfrontera vår egen dödlighet, att erkänna skönhetens förgänglighet och att begrunda den eviga frågan – ”Kommer du fortfarande att älska mig i morgon?”. I skenet av Olofssons fotografier påminns vi om våra jordiska formers övergående natur, men också om den mänskliga andens varaktiga motståndskraft.

Olofssons verk har hyllats över hela världen och har hittat ett permanent hem i samlingarna av uppskattade institutioner, inklusive MoMA och Moderna Museet i Stockholm.