thumbnail mobile

Vernissage Rudolf Nordström, ’Du blir vad du äter’

Varmt välkomna på Vernissage på Riche Fenix
tisdag den 3e december kl 16:00-19:00
i närvaro av konstnären, Rudolf Nordström.
Riche Fenix bjuder på förfriskning (först till kvarn).
Stötta gärna Riche Fenix konstsatsning genom att boka bord eller avnjuta en måltid i anslutning till vernissage.

I utställningen ’Du blir vad du äter’ på Riche Fenix visar Rudolf Nordström
oljemålningar av industribyggnader i romantiskt skimmer. Idén till utställningen föddes då Riche Fenix såg denna svit som ej visats tidigare och då genast gjorde upp planer på att visa dessa verk. Efter kontakt med Rudolf så kom vi överens om att denna utställning skulle bli bra så var vi tvungna att engagera Greger Ulf Nilson som curator. Få personer i Stockholm har lika stor erfarenhet av att göra storartad konst rätta, Greger har dessutom nära band till Rudolf och känner Fenix mycket väl. Fenix är glad och stolta över både Gregers och Rudolfs engagemang.

 

RUDOLF NORDSTRÖM
Du blir vad du äter’
Riche Fenix
03.12.2024 – 11.01.2025

Rudolf Nordström (F.1990, Högdalen, Stockholm) bor och arbetar på Gotland och är utbildad på Konstfack. Han har medverkat i utställningar på bla CF Hill och Galleri Ekely (CPH). Förra året köptes hans verk ”Natt ute, Sol i Sinne” in av Gondolen och visas där permanent.

I sin senaste utställning, ”Du blir vad du äter,” utforskar Rudolf Nordström den komplexa relationen mellan industri och natur. Utställningen har sin grund i en vision där de uråldriga av raukarna ”äts upp” av de tunga industrierna i Slite,  vilket symboliskt lämnar efter sig ett landskap dominerat av betongbyggnader.

Med titeln ”Du blir vad du äter” förmedlar Nordström en insikt om hur vår omgivning och våra val formar oss, om symbios, – och hur vi, precis som miljön, påverkas av den värld vi lever i.
Tre av verken i utställningen är inspirerade av Slite, medan två verk tar oss tillbaka till Högdalen, där Rudolf växte upp. Här skapar han en nostalgisk reflektion över sin barndom, och de husvagnspundare som fanns där i periferin, och hur han som ungdom mötte dem när han cyklade upp till en topp i området för att se Högdalen från ett nytt perspektiv.

Rudolfs intresse för industrilandskap föddes ur en period av introspektion, där han, efter att ha sett filmen ”Deer Hunter” och dess inledande scener, kände en stark inspiration att avbilda de kraftfulla kontraster som finns mellan mänsklig påverkan och naturens skönhet. Monet, med sina tidiga industrilandskap och tågbilder, har också varit en stor inspirationskälla. Speciellt Monets verk ”The Stream of Robec at Rouen” har påverkat Rudolf.

En Ny Generation av Kreativitet

Rudolf Nordström är en samtida svensk konstnär som bär på ett rikt konstnärligt arv, som son till de välkända konstnärerna Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Född in i en denna familj har Rudolf fått en gedigen grund i måleri, vilket har bidragit till hans unika röst inom konstvärlden.

En särskild känsla för komposition och färg präglar hans verk, där han med stor skicklighet fångar himmelns och solens spel över den (ofta gotländska och karga) naturen. Dessa landskap kan liknas vid scener ur ”Don Quijote”, där de dramatiska elementen av ljus och skugga skapar en känsla av både mystik och storhet.

Trots sin ungdom har Nordström redan blivit uppskattad som en skicklig landskapsmålare, med influenser från historiska mästare som Paul Cézanne, Camille Pissarro, Carl Fredrik Hill och Vincent van Gogh.
Samtidigt kan man i hans verk se liknelser med samtida konstnärer som Amy Bennett, Andreas Eriksson, Alex Katz och Anselm Kiefer. Nordströms verk, som ofta skildrar landskap utan mänsklig påverkan, skulle kunna betraktas som en sorts berättelse, eller historisk kommentar, till landskapsmåleriets utveckling.

Även om Rudolf har en enastående familjebakgrund har han etablerat sig som en självständig röst inom den samtida konsten. Hans erfarenhet (och utbildning) har givit honom verktygen att utforska och utmana det han har lärt sig, och han har ställt ut sina verk både nationellt och internationellt.