thumbnail mobile

Vernissage; Mångmiljonstaden Chicago porträtterad av en mästarfotograf; Per L-B Nilsson.

Varmt välkomna på vernissage tisdagen den 26 september kl 16-19.
Riche Fenix är stolta över att presentera denna storstilade svit.
Det bjuds på förfriskningar och konstnären är närvarande.

 

Mångmiljonstaden Chicago porträtterad av en mästarfotograf; Per L-B Nilsson.
En utställning som anordnats av Niclas Östlind & Joakim Geiger.

 

Per L B Nilsson: Bilder av Chicago

 

Chicagobilderna är tillkomna åren 1981–84, när Per L B Nilsson studerade vid Institute of Design – en skola med rötter i Bauhaus, och där fotografer som Harry Callahan, Aaron Siskind och Garry Winogrand satt sin prägel. Vad som uppmuntrades var ett djärvt experimenterande med form och att utveckla det fotografiska bildspråket, något som i hög grad utmärker dessa bilder. För Per L B Nilsson var det gatufotografin som lockade och en aspekt han särskilt utforskade var förhållandet mellan fotografen och motivet. Den ofta mycket låga eller höga blickpunkten som präglar bilderna var ett sätt att betona betraktarpositionen, vilket också förstärks av att han ofta växlar mellan vidvinkel och teleobjektiv.

 

Platsen är Chicago och till det mest iögonfallande hör skalan: husens höjd och gatornas bredd, men också tätheten och flödet av människor och reklambudskap. Det är som om varje gathörn genomströmmas av stadens storlek och den rastlösa energi som mängden av människor genererar. Även här finns dock ödetomter och platser där tempot och stämningen är en helt annan – en kontrast som snarast förstärker det övergripande intrycket. Gatufotografens drivkraft är inte i första hand att skildra stadens arkitektur, utan att fånga sätten på vilka människorna befolkar platsen; deras rörelser och blickar, och de slumpartade möten som ständigt uppstår. På Chicagos gator har de flesta en målmedveten utstrålning och deras steg en bestämd riktning. De är så upptagna av sina egna tankar och ärenden att de tycks omedvetna om varandras närvaro.

 

Platsens karaktär har påverkat både sättet att fotografera och bildernas uttryck, som färgas av Chicagos skarpa ljus och hårda kontraster. För en fotograf med Per L-B Nilssons inriktning och intressen sker dock en väsentlig del av det skapande arbetet i mörkrummet. Med djup kunskap om de fotografiska processerna har han förstärkt de estetiska egenskaper, bland annat genom sättet att framkalla filmen och valet av fotopapper, vilket inte minst bidrar till bildernas mättade och uttrycksfulla svärta.

Niclas Östlind & Joakim Geiger

 

 

 

 

 

Det hela började i början av 80-talet en blåsig januaridag i Chicago, och det kom att resultera i en fotosvit som täcker åren 1981–1984 i Chicago, ”Chicago Street Photographs”. Per L-B Nilsson dokumenterar en stad med många ytterligheter. En stad där rån och mord var ständigt runt hörnet men också en stad med glamour, handel och skyskrapor. Detta är en del av det som Per L-B Nilsson försökt att fånga.

”Chicago är en tuff stad. Endast de mest framgångsrika och karriärinriktade är välkomna. De misslyckade, ”förlorarna”, behandlas obarmhärtigt. Några av dem trängs på sidorna av West Madison Street, i unkna, sjaskiga barer eller i så trängs de i ett av missionshusen för att få en skål med soppa. Både vinnare och förlorare letar efter en biljett till platser långt borta från Chicago. Få har kommit för att stanna. De är här bara för pengar och en karriär, i hopp om att flytta västerut någon dag, som om Union Station bara var ett stopp mellan öst- och västkusten.”

Per L-B Nilsson

Per L-B Nilsson är en framstående fotograf med en passion för gatufotografi. Hans bilder fångar stadslandskapets puls och skönhet med fotografisk blick som också söker det abstrakta i motivet. Med separatutställningar på institutioner som Moderna Museet i Stockholm, Hasselblad Center i Göteborg och Bildmuseet i Umeå har hans verk fått publikens uppmärksamhet. Per L-B Nilsson har tidigare erfarenheter som reportagefotograf för tidningar som Dagens Nyheter, Sydsvenskan och SIDA och han besitter en förmåga att skildra människor och platser på ett autentiskt sätt. Per L-B Nilsson är utbildad vid den prestigefulla Institute of Design vid IIT i Chicago och har varit universitetslektor vid Högskolan för fotografi.

Flera av Per L-B Nilssons arbeten finns samlade i böckerna: Chicago & Irland, (Art & Theory Publisher, 2017) och Beyond Kankakee (Bokförlaget Arena, 2022).

Denna utställning visas på Fenix från 2023-09-26 till 2023-10-21.

Utställningen har initierats av Niclas Östlind och Joakim Geiger.
Niclas Östlind är fil. dr. i fotografi, curator och författare.
Han är specialiserad på fotografi, samtidskonst och historiografi.
Joakim Geiger är konsthistoriker och frilansande curator verksam i Stockholm.

Öppning: Tisdag 26 september, kl 16-19

 


Foto; Per L-B Nilsson


Foto; Per L-B Nilsson