thumbnail mobile

Vernissage; Mångmiljonstaden Chicago porträtterad av en mästarfotograf; Per L-B Nilsson.

Varmt välkomna på vernissage tisdagen den 26 september kl 16-19.
Riche Fenix är stolta över att presentera denna storstilade svit.
Det bjuds på förfriskningar och konstnären är närvarande.

 

Mångmiljonstaden Chicago porträtterad av en mästarfotograf; Per L-B Nilsson.

 

Det hela började i början av 80-talet en blåsig januaridag i Chicago, och det kom att resultera i en fotosvit som täcker åren 1981–1984 i Chicago, ”Chicago Street Photographs”. Per L-B Nilsson dokumenterar en stad med många ytterligheter. En stad där rån och mord var ständigt runt hörnet men också en stad med glamour, handel och skyskrapor. Detta är en del av det som Per L-B Nilsson försökt att fånga.

”Chicago är en tuff stad. Endast de mest framgångsrika och karriärinriktade är välkomna. De misslyckade, ”förlorarna”, behandlas obarmhärtigt. Några av dem trängs på sidorna av West Madison Street, i unkna, sjaskiga barer eller i så trängs de i ett av missionshusen för att få en skål med soppa. Både vinnare och förlorare letar efter en biljett till platser långt borta från Chicago. Få har kommit för att stanna. De är här bara för pengar och en karriär, i hopp om att flytta västerut någon dag, som om Union Station bara var ett stopp mellan öst- och västkusten.”

Per L-B Nilsson

Per L-B Nilsson är en framstående fotograf med en passion för gatufotografi. Hans bilder fångar stadslandskapets puls och skönhet med fotografisk blick som också söker det abstrakta i motivet. Med separatutställningar på institutioner som Moderna Museet i Stockholm, Hasselblad Center i Göteborg och Bildmuseet i Umeå har hans verk fått publikens uppmärksamhet. Per L-B Nilsson har tidigare erfarenheter som reportagefotograf för tidningar som Dagens Nyheter, Sydsvenskan och SIDA och han besitter en förmåga att skildra människor och platser på ett autentiskt sätt. Per L-B Nilsson är utbildad vid den prestigefulla Institute of Design vid IIT i Chicago och har varit universitetslektor vid Högskolan för fotografi.

Flera av Per L-B Nilssons arbeten finns samlade i böckerna: Chicago & Irland, (Art & Theory Publisher, 2017) och Beyond Kankakee (Bokförlaget Arena, 2022).

Denna utställning visas på Fenix från 2023-09-26 till 2023-10-21.

Utställningen har initierats av Niclas Östlind och Joakim Geiger.
Niclas Östlind är fil. dr. i fotografi, curator och författare.
Han är specialiserad på fotografi, samtidskonst och historiografi.
Joakim Geiger är konsthistoriker och frilansande curator verksam i Stockholm.

Öppning: Tisdag 26 september, kl 16-19

 


Foto; Per L-B Nilsson


Foto; Per L-B Nilsson