Vernissage för Rokko Bengts Skräppost

Varmt välkomna på vernissage på Riche Fenix tisdag den 28:e november kl 16:00-19:00 i närvaro av konstnären.
Fenix bjuder på förfriskning. Stötta gärna Fenix´s konstsatsning genom att avnjuta en måltid i anslutning till vernissage.

ROKKO BENGTS
Skräppost.
RICHE FENIX
2023-11-28 till 2024-01-27
Verken är till salu.

Om Rokko Bengts

Rokko Bengts är en finländsk textilkonstnär som hänförs av människans basala och poänglösa begär och dragkampen om tillfredsställelse (med erfarenheten av att ersätta sömn med att scrolla främlingars betalda samarbeten).
I sina verk bearbetar Bengts funnet material, ändlösa mängder skärmdumpar, faktiska textilfibrer från andrahandsmarknaden och fraser från allmänhetens skrymslen.
De analoga teknikerna i Bengts arbete representerar en utrotningshotad taktilitet i en allt mer immateriell värld, men är också endast uttryck för en allmän fascination och allt större dyrkan av Amishsamhällens levnadssätt.
Hans arbete kretsar kring vad de konstanta stimuliöversvämningar vi utsätts för har för inverkan på våra medvetanden.

Om utställningen

Skräppost är en utställning om att ”posta för postandets skull”.
Det är en påhittad översättning av engelskans shitposting och betecknar soc-mediala inlägg med låg tröskel för publicering som ämnar att underhålla med sin irrelevans eller rubba diskursen i samtal som förs online.
Kisar man ordentligt och struntar i faktorer såsom ambition och hängivelse så ser shitposting ut som de flesta övriga former av skapande.
Att vräka ur sig skit på internet/ i en dagbok/ på en canvas (eller på en grottvägg för den förhistoriske) är en form av självbeskådan
— att titta på tillvaron och på sig själv.
Ett riktigt soft substitut för en Narcissus som inte identifierar sig med sin spegelbild.

Utställningen består av Rokkos examensarbeten från Konstfack, som utforskar likheter mellan handarbetstradition och digitala företeelser och hur intressen kan utvecklas till fångenskap, tillsammans med nya verk ur serien Skräppost. Skräppost är en impulsiv och hämningslös bearbetning av bilder, fraser och material som Bengts har sorterat som just skräppost men inte velat göra sig av med.