thumbnail mobile

Black Iris – Skygazing at Riche Fenix

22.08.2023 – 16.09.2023

The exhibition ’Skygazing’ at Riche Fenix will feature artworks from Black Iris artists: Niki Lindroth von Bahr, Johan Thurfjell, and Marcus Mårtenson.

The expansive pupil of the Black Iris is fixed on the Phoenix bird soaring in the sky, lifted by the vitality of the artworks and art’s capacity to infuse eternal existence.

Opening: Tuesday August 22, 5pm – 1am.

Where: Götgatan 40, Stockholm.

Open every Tuesday – Saturday 4pm – 1am.

 

Welcome!

Black Iris är ett nytt samarbete mellan 20 svenska konstnärer med syftet att främja stor konst, vars konstverk och upplagor är tillgängliga. Black Iris är en plattform för konstnärer, som grundades 2022 av Mattias och Anna Camner. Black Iris kan liknas med en expanderande pupill, som välkomnar ett överflöd av ljus och gnistrande dialog, hyllar mångfald och omdefinierar konstlandskapet. Black Iris ser det som ett kall att omdefiniera gränserna för samtidskonst, att vårda konstnärlig tillväxt och främja ett mer levande och inkluderande konstnärligt ekosystem.

Sedan starten har Black Iris rört sig från klarhet till klarhet. Konstverk från konstnärerna i plattformen visas kontinuerligt på Stockholms konstcen. Under Black Iris flagg gjordes en av de mest uppmärksammade utställningarna i våras, Black Iris tog över Gasverket under Stockholm Art Week. Det gjordes en omfattande installation, en framåtblickande vision som tände en dynamisk energi och resonerade med de spektakulära omgivningarna. Black Iris har tidigare gjort utställningar på Alma, och fortsätter att vara en drivande kraft på konstscenen och det är därför extra spännande för Fenix att visa utställningen Skygazing.